Zuurkoolsoep
Soep is de basis en vooral op warme winterdagen is het erg praktisch. Er is niets beters dan stevige zuurkoolsoep met aardappelen of vlees.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 eetlepel reuzel
1 ui
zout
gemalen peper
een beetje azijn
1 snufje suiker
2-3 theelepels zoete paprikapoeder
3 aardappelen
500 g zuurkool (huisgemaakt)
50 g zoete room (12%)
2 eetlepels bloem
Kookinstructies
Snijdt de ui fijn en bak deze in reuzel totdat deze glazig is. Strooi er vervolgens paprikapoeder over en meng goed. Bak de paprika slechts kort mee.
Voeg direct een beetje water en de in stukjes gesneden kool toe. Kook tot deze halfzacht is.
Kook in een andere pan de in blokjes gesneden aardappelen in zout water tot ze halfzacht zijn.
Voeg de aardappelen en het water waarin ze gekookt zijn toe aan de kool. Meng in een kom de zoete room (12%) met een beetje water en twee eetlepels bloem. Giet dit al roerend bij de kool. Roer af en toe en kook tot het goed doorgekookt is, ongeveer 20-25 minuten.
Proef tenslotte de smaak en voeg indien nodig een paar druppels azijn, een beetje suiker toe, eventueel op smaak brengen met peper en als dat nodig is, extra zout.
Wat u nog niet wist over dit recept Zuurkoolsoep
Zuurkoolsoep is een traditionele Tsjechische soep, die wordt bereid van zuurkool. Het is een voedzame maaltijd die vooral in de wintermaanden populair is. Naast kool zijn de belangrijkste ingrediënten ook aardappelen, gerookt vlees en specerijen, wat het een herkenbare smaak geeft. Zuurkoolsoep wordt vaak geserveerd met brood of zelfgemaakte knoedels. Deze soep is niet alleen lekker, maar ook voedzaam en houdt je lang verzadigd, wat het een ideaal gerecht maakt voor koude dagen.
Tomas Rohlena