Tomatensoep met bonen
Tomatensoep is een verborgen schat, omdat het een mooie en een beetje mysterieuze umami-smaak onthult. Umami is de vijfde menselijke smaak naast bitter, zoet, zuur en zout. De umami-smaak werd in 1908 in Japan ontdekt in zeewier. Tomatensoep met bonen onthult ook de mogelijkheden van de combinatie van tomaten en bonen. Deze oude samenwerking werkt nog steeds, zoals het recept voor tomatensoep met bonen u kan overtuigen. Deze soep wordt aanzienlijk verbeterd door de gebruikte ingrediënten, waarvan de eenvoudige combinatie een echt geweldige maaltijd of een snelle lunch oplevert. Het recept voor tomatensoep met bonen is wat ons betreft de moeite waard om uit te proberen.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
30 g boter
1 stuk ui
2 teentjes knoflook
1 stuk wortel
1 en 1/2 eetlepel kruiden (oregano, basilicum, tijm)
170 g tomatenpuree
125 ml droge witte wijn
425 g (1 blik) witte bonen (conserven, uitgelekt)
1 l kippenbouillon
50 g geraspte Parmezaanse kaas
120 g babyspinazie
185 ml slagroom (niet noodzakelijk)
zout
peper (vers gemalen)
Kookinstructies
Verwarm eerst boter in een goede pan. Voeg vervolgens de fijngehakte ui, knoflook en wortel toe. Bak dit ongeveer 5 minuten, totdat de wortel wat zachter is. Voeg ongeveer halverwege die 5 minuten de kruiden toe, zodat de keuken en vooral de tomatensoep heerlijk gaan ruiken.
Verhoog de temperatuur enigszins en voeg tomatenpuree toe. Bak dit ongeveer 2 minuten. Hierdoor komt de rijke smaak goed naar voren. Voeg daarna wijn toe en laat het verdampen, wat ongeveer 3 minuten zou moeten duren.
Voeg nu de bonen (ongeveer 1 kopje) toe, maar niet allemaal, houd wat apart voor het afmaken van de soep. Voeg ook bouillon, Parmezaanse kaas, en zout en peper toe. Proef de tomatensoep regelmatig, omdat de bonen (en hun vocht) en bouillon al zout kunnen zijn. Roer door en laat ongeveer 3 minuten met de deksel erop koken. Pureer alles met een staafmixer.
Voeg tot slot de resterende bonen en de spinazieblaadjes toe aan de bijna voltooide tomatensoep met bonen. Wie de soep vullender wil maken, kan room toevoegen. Roer door, proef opnieuw en breng op smaak. Serveer met brood. Eet smakelijk!
Wat u nog niet wist over dit recept Tomatensoep met bonen
Tomatensoep met bonen is een heerlijk en voedzaam gerecht dat de zoetheid van tomaten combineert met de zachte romigheid van bonen. Het is een ideale keuze voor koude dagen wanneer je op zoek bent naar iets verwarmends en vullends. De soep wordt vaak bereid met verse of ingeblikte tomaten, rode of witte bonen en wortelgroenten zoals ui en knoflook, die diepte aan de smaak geven. Voor extra aroma worden basilicum, oregano of tijm toegevoegd. Het wordt heet geserveerd, vaak met knapperig brood of geraspte kaas bovenop.