Echte Bolognese saus
In olijfolie bakken we de fijngehakte ui, samen met de geschild en fijngehakte wortel en bleekselderij. Daarbij voegen we nog gesneden knoflook in plakjes toe.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
500 g gemalen vlees
1/4 stuks selderij
1 stuks grote ui
4 teentjes knoflook
gemalen peper
0,2 l melk
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels basilicum
1 theelepel tijm
0,5 l rode wijn
zout
2 theelepels oregano
1 stuks wortel
1 snufje nootmuskaat
1 theelepel salie
1 blik tomaten (gezeefd of gepeld in stukjes)
naar behoefte water
Kookinstructies
Wanneer de ui glazig is, voegen we het gemalen vlees toe, dat we aanbraden tot het bruin is. Vervolgens gieten we melk erbij en koken we het op een zeer laag vuur gedurende 2-3 uur.
Als de melk begint te verminderen, voegen we rode wijn toe en blijven we rustig koken. Nadat de rode wijn is verdampt, voegen we de tomaten toe in de door ons gekozen vorm.
We kruiden de saus met alle voorbereide kruiden, voegen zout toe en roeren goed door. We koken nog ongeveer een half uur; indien nodig kunnen we water toevoegen. Voordat we de saus van het vuur halen, proeven we nog een keer.
Bolognaisesaus serveren we het beste met pasta, welke soort dan ook, gegarneerd met geraspte Parmezaan.
Wat u nog niet wist over dit recept Echte Bolognese saus
Echte Bolognese saus (ragù alla bolognese) is een traditionele Italiaanse saus afkomstig uit de stad Bologna. De basis bestaat uit gehakt, meestal een mix van rundvlees en varkensvlees, langzaam gekookt met ui, wortel en selderij in olijfolie. Tomatenpuree, rode wijn en melk worden toegevoegd voor een zachte smaak. Het hele proces duurt enkele uren, waarin de ingrediënten zich samenvoegen tot een rijke en heerlijke saus. Het wordt meestal geserveerd met pasta, zoals tagliatelle of lasagne, en op smaak gebracht met Parmezaanse kaas.