Gebakken karper met kasteel gestampte aardappelen

Gebakken karper met kasteel gestampte aardappelen
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 25 minuten
Porties: 4

Bij het kerstavond diner hoeven we niet alleen traditioneel Tsjechisch voedsel te hebben, zoals gefrituurde karper met aardappelsalade. Op de feesttafel past ook karper...

Ingrediënten en wat u nodig heeft

4 porties verse karper met huid (zonder schubben)
4 plakjes spek of kwalitatief gedroogde ham
1 theelepel zoete paprikapoeder
½ theelepel zout + extra zout voor aanvankelijke zouting
3 eetlepels koolzaadolie
25 g boter
versgemalen peper
sap van een halve citroen

Voor de gestampte aardappelen
1 kg aardappelen
200 ml melk
50 g boter
1 laurierblad
2 bolletjes piment
1 bosje lente-ui (5 stuks)
platte peterselie
zout
versgemalen peper

Kookinstructies

We wassen de karper grondig en snijden deze in porties. Iedere portie deppen we droog met papieren handdoeken, zouten we aan alle kanten en leggen we op een bord. We besprenkelen met het sap van de helft van een citroen en draaien ze er een paar keer in rond. Zo voorbereide porties bedekken we met plasticfolie en laten we minimaal 2 uur in de koelte rusten.

In een braadpan gieten we raapolie, voegen we zoete paprika, zout en vers gemalen zwarte peper toe. Daarna roeren we alles in de braadpan grondig door met een kwastje, tot er een rode emulsie van paprika ontstaat.

We stellen de oven in op 200 °C. We nemen de karper uit de citroenmarinade en drogen elke portie goed af met een papieren handdoek. Vervolgens plaatsen we ze in de braadpan en bestrijken ze aan alle kanten met olie. Op elke portie, die we met de huid naar beneden hebben gelegd, voegen we blokjes boter en een stukje opgerolde ham toe. Na het bakken krijgen we een prachtig knapperige korst.

We plaatsen de braadpan zonder deksel in de oven en bakken deze ongeveer 25 minuten. Tijdens het bakken besprenkelen we regelmatig met de uitgelekte jus en als het nodig is, voegen we een beetje water toe.

Ondertussen maken we gestampte aardappelen. We schillen de aardappelen, snijden ze in kleinere stukken en koken ze gaar in gezouten water.

In een pan gieten we melk, voegen we boter, een gebroken laurierblad en twee bollen piment toe. De lente-uitjes snijden we in ringen en doen we in de melk. Daarna voegen we een theelepel zout toe en vers gemalen peper. We beginnen de melk te verwarmen, zonder te laten koken, en houden deze net onder het kookpunt gedurende ongeveer 10 minuten.

Gekookte aardappelen laten we uitlekken en vervolgens stampen we ze met een pureestamper. Geleidelijk voegen we de melk met de ui toe, waarvan we eerder de specerijen hebben verwijderd. Net voor het serveren voegen we gehakte peterselie toe.

Op een verwarmd bord leggen we de versgebakken karper met de huid bovenaan, voegen we de gestampte aardappelen toe en complimenteren het met knapperig spek of ham. Tot slot gieten we de karper over met het braadvocht uit de pan.

Wat u nog niet wist over dit recept Gebakken karper met kasteel gestampte aardappelen

Geroosterde karper met kasteel aardappelpuree is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat vaak op de kersttafel wordt geserveerd. Karper, goudbruin geroosterd, is sappig en mals, met een knapperige korst. Kasteel aardappelpuree, subtiel op smaak gebracht met boter en kruiden, voegt een heerlijke smaak en rijke textuur aan het gerecht toe. Dit gerecht verbindt traditie en familiegezelligheid, en zijn aroma oproepen de kerststemming. Het is een ideaal gerecht om de feestdagen met dierbaren en vrienden te vieren.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.8/5 (36 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Visvlees
Tag: vis, koken, lunch, vakantie / zondag, gewone dag, diner, tsjechisch, gebraden, marineren, gemiddeld-moeilijk, karper

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Gebakken karper met kasteel gestampte aardappelen.

Reactie toevoegen