Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Porties: 4

Als je een van degenen bent die graag een Scandinavische retailketen bezoekt om aan het eind van een rondje door de meubels te genieten van een bord gehaktballen...

Ingrediënten en wat u nodig heeft

Balletjes
500 g gehakt (1 1 rundvlees en varkensvlees)
zout
witte peper
150 g gekookte aardappelen (ongeveer 2 stuks)
75 g paneermeel
200 ml melk of room
2 eetlepels fijngehakte ui
5 eetlepels gesmolten boter
1 ei
1 snufje nootmuskaat
olie
Saus
250 ml runderbouillon (of bouillon)
100 ml room
zout
peper
1 eetlepel sojasaus
1-2 eetlepels patentbloem om te binden

Kookinstructies

Eerst weken we de paneermeel in melk of room en laten we het wellen. Ondertussen voegen we een losgeklopt ei en de andere ingrediënten toe aan het gehakt en mengen we goed door. Tot slot voegen we ook de geweekte paneermeel toe.

Met de handen die we hebben geweekt, vormen we balletjes ter grootte van pingpongballen. We bakken ze in olie in de pan tot ze goudbruin zijn en halen ze dan op een servet om uit te lekken.

De hete bouillon op smaak brengen met de genoemde smaakstoffen. We voegen room toe waarin we een eetlepel bloem hebben gemixt, en we laten de saus minimaal 15 minuten koken. Tot slot voegen we de gebakken balletjes aan de saus toe en laten we ze kort doorkoken om op te warmen.

Serveer met gekookte aardappelen en cranberry's.

Wat u nog niet wist over dit recept Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes, bekend als "Köttbullar", zijn een populair traditioneel gerecht uit Zweden. Deze kleine gehaktballetjes worden meestal bereid uit gemengd rund- en varkensvlees, op smaak gebracht met ui en kruiden. Ze worden vaak geserveerd met aardappelpuree, lingonberry (bessen) saus en een romige saus. Deze combinatie van smaken creëert een uitstekend gerecht dat de harten van veel mensen over de wereld heeft veroverd. Zweedse gehaktballetjes zijn populair niet alleen in huishoudens, maar ook in restaurants en warenhuizen, zoals IKEA, waar ze een iconisch gerecht zijn geworden.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.8/5 (44 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Gehakt
Tag: gehakt, gehaktballetjes, sauzen, koken, lunch, eenvoudig, vakantie / zondag, gewone dag, diner, eenvoudig, voor beginners, frituren, zweeds

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Zweedse gehaktballetjes.

Reactie toevoegen