Vleesballetjes in tomatensaus
Lichamelijke saus wordt in verschillende keukens over de hele wereld gebruikt, maar de Tsjechische gastronomie heeft het omhoog gebracht tot de status van een zelfstandig gerecht. Welke bijgerechten kunnen erbij geserveerd worden, behalve rijst of knoedels?
Ingrediënten en wat u nodig heeft
Balletjes
500 g gemalen rundvlees (mag ook een mix zijn)
1 ei
een beetje bloem
zout
gemalen peper
2 teentjes knoflook
Voor de saus
1 ui
2 eetlepels bloem
2 laurierblaadjes
6 korrels piment
1 kleinere tomatenpuree
gemalen kaneel
zout
gemalen peper
suiker
Kookinstructies
Gemalen vlees mengen we met een ei, geperste knoflook, een kleine hoeveelheid bloem, zout en peper, en vormen vervolgens balletjes.
We voegen laurierbladeren, allspice, een beetje zout toe aan een liter kokend water en doen de voorbereide balletjes erin.
We koken ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hun grootte. Daarna halen we de balletjes eruit. We zeven de bouillon van de balletjes en zetten die opzij.
We schillen de ui en hakken deze fijn.
In olie fruiten we de ui, voegen we tomatenpuree toe, bakken kort en gieten vervolgens de gezeefde bouillon erbij.
In de nog resterende bouillon mengen we 2 eetlepels gewone bloem, dikken de saus in en laten deze goed koken.
Tot slot mengen we gemalen kaneel en suiker naar smaak erdoor.
Aan de afgewerkte saus voegen we de balletjes toe, verwarmen we deze en serveren we met rijst, pasta of knoedels.
Wat u nog niet wist over dit recept Vleesballetjes in tomatensaus
Vleesballen in tomatensaus zijn een populair gerecht dat smaakervaringen verbindt met een eenvoudige bereiding. Eerst wordt het gehakt gemengd met kruiden en in ballen gevormd, die vervolgens goudbruin worden gebakken. De tomatensaus, bereid met verse tomaten, kruiden en specerij, geeft de ballen een unieke smaak en sappigheid. Dit heerlijke gerecht wordt vaak geserveerd met pasta of rijst, wat het een ideale keuze maakt voor een gezinslunch of -diner. Met liefde bereide vleesballen zullen elke fijnproever plezieren.
Tomas Rohlena