Varkensbraten
Varkensschouder en zijn recept verbergt vele mogelijkheden om een mager stuk vlees helemaal naar jouw smaak te bereiden. Als je niet kiest voor gegrilde varkenspoot, die met zijn sterke smaak en geur een beetje afwijkt van de recepten van een gebraden varken. Varkensschouder is vlees dat zich tussen schoudervlees en ham bevindt, en dat je langs de ruggenwervel vindt. Hoewel je eigenlijk niets hoeft te zoeken, koopt iedereen dit stuk vlees gewoon bij de slager of in de winkel :) Varkensschouder vertegenwoordigt in wezen magere stukken vlees. Het kan ook gekocht worden in plakken als karbonades, met of zonder bot, en sommige stukken varkensschouder hebben zelfs een vetlaag die zorgt voor een sappiger en smakelijker recept.
Strikt genomen is varkensschouder een term voor een stuk vlees, maar varkensvlees staat al voor een rookachtige en geurige traktatie die veel mensen in het hele land plezier doet. Vaak wordt varkensschouder en zijn recept geserveerd als feestelijk gerecht of tijdens gezellige zondagse familielunches. De variabiliteit van dit gerecht is onweerstaanbaar. Een recept voor varkensvlees kan bijvoorbeeld gewoon een gebakken stuk vlees zijn, lichtjes bevochtigd en met groenten, dat zijn sappen vrijgeeft, waarvan je met wat boter en kruiden een saus kunt maken. Een grote klassieker is varkensschouder in room, die perfect past bij broodknedlíky. Maar het kan ook met andere sauzen gecombineerd worden, een geweldige keuze is bijvoorbeeld met pruimensaus.
In deze snelle tijd wint varkensschouder, gescheurd in vezels, steeds meer aan populariteit. De stukken vlees mengen zich dan gemakkelijker met de saus of het braadvet, en hun ideale bestemming is een vers broodje. Maar met gescheurd vlees kan je ook verschillende snacks of snelle diners maken. Varkensschouder en zijn recept dienen ook als springplank voor de verschillende roulades, zodat het vlees nog extra smaken krijgt. Het hier gepresenteerde recept voor varkensvlees is slechts indicatief. Voeg gewoon toe wat je lekker vindt in de braadpan bij het vlees.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
keuken touw om vlees te binden
800 g varkensrollerij zonder bot
1 grote lepel reuzel
1 lepel boter
2 uien
2 teentjes knoflook
snufje hele komijn
2 lepels bloem
zout
Kookinstructies
In de eerste stap, zout het varkensvlees over het hele oppervlak en wrijf het dan in met olie. Bind het met keukentouw tot een stevige en nette rol. Verhit de pan en bak het vlees aan alle kanten snel bruin. Het zal dichtschroeien en het varkensvlees blijft mooi sappig. Zet het apart op een bord.
Doe de gesneden ui in halve manen en de grofgehakte knoflook in de pan waar het vlees hebt gebakken. Bak 3 minuten.
Doe vervolgens de groenten in een braadslee, giet een beetje water in de pan om de aanbaksels van de bodem los te maken en doe die ook in de braadslee. Leg het vlees erop en bak in een voorverwarmde oven op 150 graden gedurende 5 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 120 graden en bak 1 uur.
Haal het gebakken vlees uit de oven en de braadslee. Doe een beetje boter in het vocht van het vlees en laat 10 minuten koken, totdat het overtollige water verdampt is.
Serveer op een bord, overgiet de gesneden varkensschouder met de saus en serveer.
Wat u nog niet wist over dit recept Varkensbraten
Varkensbraad is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat vaak wordt bereid voor de zondagse lunch. Dit gerecht bestaat meestal uit gebraden varkensvlees dat gemarineerd is en vervolgens tot goudbruin wordt gebraden. Het wordt vaak geserveerd met knoedels en zuurkool, die de lekkere jus van het vlees perfect aanvullen. De bereiding van de braad kan verschillende specerijen omvatten, zoals knoflook, komijn of oregano, wat het gerecht een kenmerkende geur en smaak geeft. Varkensbraad is populair vanwege zijn sappigheid en volle smaak, die zelfs de veeleisende fijnproevers tevredenstelt.