Donuts
Doughnuts geuren ooit overal. Ik herinner me hoe mijn moeder en ik met mijn grootvader door Šumperk wandelden. In een hoekje bij het plein bakten vrouwen doughnuts. God, wat was dat heerlijk! Het recept voor doughnuts bestaat in veel varianten. We brengen er een van. Doughnuts en hun recept zijn echter niet alleen populair in ons land, maar ook in Amerika, Oostenrijk, Duitsland en Polen. Overal krijgen ze een iets andere vorm, maar in de basis blijven ze hetzelfde. Dat wil zeggen luchtig deeg, licht gefrituurd en met een zoete vulling, bestrooid met poedersuiker. Probeer ze ook eens. Behalve dat je geld bespaart, krijg je een nieuw recept voor je kookportfolio, deze keer voor doughnuts.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
500 g bloem (veelzijdig) + voor het bestuiven van het werkoppervlak
snufje zout
3 zakjes vanillesuiker
geraspte schil (van één citroen)
4–5 stuks eidooiers
250 ml melk
50 g boter
2–3 eetlepels rum (Tuzemák)
1 blokje (42 g) of 1 zakje gedroogde gist
jam
olie
poedersuiker (voor bestuiven)
Kookinstructies
Zeef eerst de bloem met het zout in een grote kom. Voeg de suiker en de citroenschil toe. Maak een kuiltje in het midden van de hoop in de kom en giet daarin de eidooiers, lauwe melk, gesmolten boter en rum. Verkruimel op het einde de gist door het mengsel.
U bent klaar voor een heerlijke deeg voor donuts. Meng alles goed door elkaar en kneed tot een soepel en onweerstaanbaar deeg. Strooi er een beetje bloem overheen en laat het deeg voor donuts, afgedekt met een keukenhanddoek, minstens een uur op een warme plek rijzen. Het zal in volume verdubbelen.
Rol het gerezen deeg uit op een met bloem bestoven werkblad in de vorm van een rechthoek van ongeveer 1,5 centimeter dik.
Verdeel op de helft lepeltjes jam die je lekker vindt en bedek ze met de andere helft. Steek vervolgens de donuts uit met bijvoorbeeld een ronde glazen. Ga zo door totdat je het hele deeg verwerkt hebt.
Giet ten slotte een hogere laag olie in een kleine pan, laat deze goed heet worden en bak de donuts aan beide kanten goudbruin. Leg de gefrituurde donuts op papieren handdoeken om het overtollige olie te absorberen. Bestuif ze daarna met poedersuiker voor een witte hoedje. Eet smakelijk!
Wat u nog niet wist over dit recept Donuts
Donuts zijn een populair zoet gebak. Traditioneel zijn ze rond, gefrituurd en gevuld met heerlijke vullingen zoals jam, chocolade of vanilleroom. Het oppervlak van donuts is vaak bestrooid met poedersuiker of glazuur. Dit fijne gerecht is populair, niet alleen in Tsjechië, maar ook wereldwijd. Donuts worden vaak geserveerd als ontbijt, snack of als een zoet dessert bij de koffie. Er zijn veel verschillende varianten en smaken, zodat iedereen zijn favoriet kan kiezen. Ze zijn synoniem voor knusse gezelligheid en een huiselijke sfeer.