Uitsmijters met bryndza en spek
Halušky met bryndza, halušky met zuurkool en algemeen halušky zijn in onze Tsjechische kotlinen gemeengoed geworden. Halušky komen namelijk uit Slowakije, waar ze een rol spelen als nationaal gerecht. Als je geraspte aardappelen aan het deeg toevoegt, krijg je een gerecht dat strapačky wordt genoemd. Halušky kunnen ook geserveerd worden met maanzaad of pruimenjam, maar de meest populaire zijn halušky met bryndza.
Recept voor halušky is zwaar en zeer vullend, waardoor het perfect is voor de winter, omdat het je goed warm houdt. Halušky en hun recept is ook heel eenvoudig, zodat veel beginnende koks het kunnen maken. Dit recept is voor halušky met bryndza en spek.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
750 g aardappelen
250–300 g bloem
150 g bryndza
100 g spek
olie
zout
Kookinstructies
Schil de aardappelen eerst en rasp ze op een fijne rasp. Voeg zout en bloem toe. Dit creëert een deeg dat idealiter plakkerig moet zijn.
Breng in een grote pan water aan de kook. Duw het deeg daarna door een schone zeef met grote gaten in het water. Zodra ze boven komen drijven, laat ze dan 5 tot 7 minuten koken. Haal ze vervolgens met een vergiet eruit. Kook de halušky niet allemaal tegelijk, maar verdeel ze bijvoorbeeld in drie porties, zodat ze niet in de pan gepropt zitten en gelijkmatig kunnen koken.
Tijdens het koken van de halušky, bak de in blokjes gesneden spekjes in een beetje verwarmde olie. Meng de nog warme halušky vervolgens direct in de pan met het spek, bryndza en nog meer spek. Serveer onmiddellijk.
Wat u nog niet wist over dit recept Uitsmijters met bryndza en spek
Halušky met bryndza en spek is een traditioneel Slowaaks gerecht dat eenvoudige smaken samenbrengt tot een harmonieuze geheel. Halušky, kleine dumplings van aardappeldeeg, worden gemengd met bryndza, een zachte schapenkaas die een romige structuur en een onvervangbare smaak toevoegt. Spek, in blokjes gesneden en krokant gebakken, voegt een uitgesproken, zoute toets toe die perfect de delicate bryndza en smaakneutrale halušky aanvult. Dit gerecht is niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam, en vertegenwoordigt een perfecte fusie van traditionele ingrediënten uit de Slowaakse keuken.