Thuisbroodjes

Bij het ontbijt is er niets beter dan geurige en knapperige broodjes. Ze zijn zo lekker dat je de volgende keer het dubbele mikt bereid. Dat lukt wel...
Ingrediënten en wat u nodig heeft
Deeg
500 g patentbloem
18-21 g verse gist
250 ml melk (meer indien nodig)
1 bijna theelepel suiker
1 volle theelepel zout
50 g boter
1 ei
Voor het bestrijken en bestrooien
1 ei
grove zout
maanzaad
komijn
sesam
vlokken
Kookinstructies
We bedekken de bakplaat met bakpapier.
We gieten een kopje lauwwarme melk in een kom, voegen suiker en een lepel bloem toe, verkruimelen de gist en mengen alles goed door elkaar. Vervolgens laten we het deeg rijzen.
We zeef de bloem in de kom, voegen zout en het deeg, de resterende lauwwarme melk, zachte vetstof en het losgeklopte ei toe. We mengen alles grondig en kneden het op een met bloem bestoven oppervlak tot een stevig deeg.
We doen het deeg terug in de kom, bestuiven het licht met bloem, bedekken het met een doek en laten het op een warme plek rijzen.
Het gerezen deeg verdelen we in 8 delen en elk deel verder in 3 stukjes, die we vervolgens vlechten.
Op een met bloem bestoven tafel rollen we de deegstukken uit en verbinden we steeds drie cilindertjes tot de vorm van een broodje zoals een knotje. Als we croissants willen maken, rollen we het deeg uit tot een plak, snijden we driehoeken uit, trekken we één punt naar buiten en rollen we het op tot de vorm van een croissant. Optioneel kunnen we van de langere cilindertjes pretzels maken.
De gevormde broodjes plaatsen we op de voorbereide bakplaat en laten ze even rijzen.
Vervolgens bestrijken we ze met losgeklopt ei, bestrooien we ze met zout, maanzaad, karwijzaad, sesamzaad of havervlokken en bakken we ze in een voorverwarmde oven op 210-220 °C tot ze een gouden kleur krijgen.
Wat u nog niet wist over dit recept Thuisbroodjes
Thuisgebakken broodjes zijn een heerlijke en geurige bakkerij die je eenvoudig thuis kunt maken. Hun zachte en luchtige textuur samen met een krokante korst garandeert een geweldige ervaring bij elke hap. Recepten voor broodjes variëren, maar bevatten meestal kwaliteitsmeel, gist, water en zout. De bereiding is snel en eenvoudig, zodat je ze kunt genieten bij het ontbijt of het avondeten. Serveer ze vers, met boter of als bijgerecht bij soepen en salades.