Tartaar ofwel steak tartare

Tartaar ofwel steak tartare
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Porties: 4

Recept voor steak tartaar of tartaarsteak werd ooit gezouten door de zweet van de aanvallers van de Tatarenstam en hun paarden, toen ze het vlees onder het zadel deden tijdens hun krijgstocht. Na een hele dag rijden was het rundvlees precies goed opgelaagd en bezweet, je hoefde het alleen maar even te kruiden en er van te genieten. Nee, we maken een grapje. Hoewel dit verhaal best interessant is, moet de oorsprong van een lekkernij zoals recept voor steak tartaar ergens anders worden gezocht. Recept voor steak tartaar komt namelijk uit Frankrijk. Aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw was Parijs een broedplaats van verschillende moderne stromingen, niet alleen in de kunst, maar natuurlijk ook in de gastronomie. Parijzenaren ontdekte tijdens de belle époque de charme van de combinatie van rauw vlees gemengd met kappertjes, ui en een eidooier. Als de naam tartaar nog steeds in je hoofd rondspookt, dan moet je weten dat het woord zijn oorsprong heeft in de Tartarensaus, zonder welke recept voor steak tartaar ooit niet kon. Overigens komt tartaar saus ook niet uit Tatarstan, maar eveneens uit Frankrijk.

Recept voor steak tartaar kan van verschillende soorten vlees worden gemaakt, niet alleen van rundertenderloin. Recept voor steak tartaar is ook geweldig met valse tenderloin, achterlende of entrecôte. Vlees voor het recept voor steak tartaar kan normaal gemalen worden, maar ook fijngehakt of geschaafd. Tot de basis ingrediënten behoren zout, peper, eidooier en olie. Gebruik andere smaakmakers puur op basis van je voorkeur. Het toast kan zowel droog geroosterd worden als in een beetje olie. Recept voor steak tartaar lees hier.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

4–8 sneetjes brood
600 g fijngehakt of geschaafd rundvlees voor steak tartaar (oorspronkelijk, schijnbaar oorsprokelijk, achterzijde, entrecote)
1 eetlepel capers
1 eetlepel Worcestershire-saus
1 eetlepel kwaliteit ketchup
1 eetlepel Dijon mosterd
4 stuks eidooiers
1 stuk kleine ui, bij voorkeur sjalot
4 teentjes knoflook
zout en versgemalen peper

Kookinstructies

Maak de toast droog in de pan, of stop het brood even in de oven.

Meng het gemalen, geschraapte of in stukjes gesneden vlees met de gehakte kappertjes, fijngehakte ui, Worcestershire-saus, ketchup, mosterd en eidooiers. Vergeet niet te zouten en te peperen en meng het goed door.

Serveer op met knoflook ingesmeerde toast.

Wat u nog niet wist over dit recept Tartaar ofwel steak tartare

Tartaar of tartaarsteak is een heerlijk gerecht van kwalitatief rauw rundvlees, traditioneel geserveerd met specerijen, knoflook, ui en een rauw ei. Deze delicatesse wordt bereid door het vlees fijn te malen, dat vervolgens wordt gemengd met andere ingrediënten naar smaak. Het is populair, niet alleen om zijn uitgesproken smaak, maar ook vanwege de mogelijkheden voor personalisatie. Meestal wordt het geserveerd met toast of geroosterd brood. Dit gerecht komt uit Midden-Europa en wordt gewaardeerd om zijn eenvoud en intense smaak.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.6/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Tsjechisch, Frans, Hoofdgerecht, Rundvlees, Gehakt, Snel avondeten
Štítky: Tsjechische keuken, voorgerecht, Franse keuken, hoofdgerecht, rundvlees, gehakt, Andere keukens

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Tartaar ofwel steak tartare.

Reactie toevoegen