Gestoomde deegballen met pruimenjam

Gestoomde deegballen met pruimenjam
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Porties: 4

Gistde deegwaren met plumjam kunnen zowel als dessert als hoofdgerecht vreugde brengen. Deze gistdeegwaren worden echter op een speciale manier bereid. Ze worden gekookt op een theedoek, waarover stoom gaat. Op deze manier krijgen de gistdeegwaren nog meer luchtigheid en zachtheid. En mocht het voor iemand niet genoeg zijn en gewone gistdeegwaren al vervelen, zijn deze ook nog bestrooid met geraspte walnoten en speculaaskruiden. Probeer ook gistdeegwaren met plumjam gestoomd op een theedoek. Misschien zult u dit recept wel liefhebben.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

500 g bloem (griesmeel)
7 g droge gist
1 snufje zout
1 ei
200 ml lauwe melk
50 g geraspte walnoten
60 g geraspte peperkoek
125 g boter
1 theelepel plantaardige olie
6 eetlepels pruimenjam

Kookinstructies

Zeef eerst de bloem en meng deze in een kom met de gist, een ei en een snufje zout en giet er warme melk bij. Kneed het deeg tot het stevig en glad is. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rijzen, afgedekt.

Ondertussen bereid je het clarificado boter. Je kunt een druppel olie aan de boter toevoegen, zodat deze niet aanbrandt.

Leg het deeg op een werkblad en verdeel het in stukken, ongeveer 6 tot 8. Laat het deeg nog even rijzen, maak daarna met je vinger een deuk in elk stuk en doe daar het pruimencompote in. Vouw de dumpling dicht en laat het opnieuw ongeveer 10 minuten rijzen.

Kook ondertussen water in een pan en zet er een stoommandje in. Leg er een doek op en leg de dumplings erop, die je van alle kanten met gesmolten boter bestrijkt, zodat ze niet aan elkaar plakken. Dek af met een deksel en stoom 15 minuten.

Bestrooi de gestoomde dumplings op een bord met geraspte noten en geraspelde peperkoek en drizzle met gesmolten boter.

Wat u nog niet wist over dit recept Gestoomde deegballen met pruimenjam

Gekookte deegballen met pruimenjam zijn een traditioneel Tsjechisch gerecht dat populair is vanwege de luchtige textuur en de zoete vulling. Ze worden gemaakt van gistdeeg dat gevuld is met pruimenjam. Daarna worden de deegballen gestoomd, wat zorgt voor hun zachtheid en lichtheid. Ze worden vaak geserveerd als hoofdgerecht of dessert, aangevuld met boter, poedersuiker en kaneel. Dit gerecht is niet alleen smakelijk, maar roept ook nostalgische herinneringen op aan de traditionele keuken en de huiselijke omgeving van grootmoeders. De bereiding vereist geduld, maar het resultaat is het waard.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.2/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Tsjechisch, Smaken, Desserts, Hoofdgerecht, Gerezen fruitknoedels, Fruitig, Voor kinderen, Vegetarisch
Štítky: Tsjechische keuken, babyvoeding, dessert, hoofdgerecht, vegetarisch recept

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Gestoomde deegballen met pruimenjam.

Reactie toevoegen