Stefanus rundvleesbraadstuk

Runderbraad op Stéfanus is een populair kerstdiner dat wordt geserveerd op de tweede kerstdag, wanneer Stéfanus wordt gevierd. Het vlees is met spek gevult en…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
750 g kwaliteits rundvlees (achterste partij)
25 g gerookt spek
1 eetlepel mosterd
2 hardgekookte eieren
zout
gemalen peper
150 g ui
90 g reuzel
70 g fijne bloem (voor binding)
Kookinstructies
Runderlapje verdiepen en vullen met reepjes spek, in het midden een inkeping maken en insmeren met mosterd.
In de voorbereide opening in het vlees drukken we beide gekookte en geschild eieren en sluiten de opening met een metalen prikker voor gehakt of we kunnen het vlees met een touw binden. Peper en zout naar smaak.
De ui schoonmaken en in grotere stukken snijden.
In hete reuzel in een braadpan de gesneden ui tot een lichte roze kleur bakken, daarna het vlees toevoegen en aan alle kanten aanbraden.
Daarna met heet water overgieten, de braadpan afdekken en in de oven bakken totdat het vlees zacht is. Tijdens het bakken het vlees omdraaien en met het vrijgekomen sap besprenkelen. Eventueel water toevoegen indien nodig.
Zacht vlees eruit halen, het sap in het vet aanbraden, bloem erbij voegen, kort meebakken en al roerend met een garde water toevoegen.
Af en toe roeren en ongeveer 25 minuten zachtjes koken. Uiteindelijk het sap zeven.
Het vlees in stukken snijden en serveren met dumplings, overgoten met saus.
Wat u nog niet wist over dit recept Stefanus rundvleesbraadstuk
Stefanus rundvleesbraad is een traditioneel Tsjechisch gerecht, dat zich kenmerkt door sappig en mals vlees. Het wordt meestal bereid van rundvlees van het achterbeen, dat langzaam wordt gebraden met kruiden, uien en wortelen. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met knoedels en saus van het braadvocht, wat het een geliefd onderdeel maakt van feestelijke familiale lunches. Stefanus rundvleesbraad is niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam, en dankzij zijn smaak heeft het de harten veroverd van veel Tsjechische fijnproevers.