Mexicaanse chili con carne

Mexicaanse chili con carne
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Porties: 4

Bereid de groenten voor. Snijd de ui in kleine blokjes, ongeveer een halve centimeter. Snijd de paprika in stukken van ongeveer één centimeter. Ten slotte…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

1 eetlepel olie
1 grote ui
1 verse rode paprika
2 teentjes knoflook
1 theelepel chillipoeder (of liever minder)
1 eetlepel zoete paprikapoeder
1 eetlepel komijn
500 g gemalen rundvlees
300 ml runderbouillon
400 g gepelde tomaten
1/2 eetlepel gedroogde oregano
2 theelepels tomatenpuree
400 g gesteriliseerde rode bonen
zout
versgemalen peper

Kookinstructies

Bereid de groenten voor. Snijd de ui in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Snijd de paprika in blokjes van ongeveer één centimeter. Schil en snijd ten slotte de knoflook.

Verhit een pan op middelhoog vuur en giet olie in de pan. Laat het even opwarmen. Voeg vervolgens de ui toe en bak deze ongeveer vijf minuten totdat hij zacht is en een glanzende uitstraling krijgt. Voeg daarna de knoflook, gesneden paprika's, chili, zoete paprika en komijn toe. Blijf nog eens vijf minuten bakken zodat alle smaken goed mengen.

Bak nu het vlees. Verlaag de temperatuur, voeg het gemalen vlees toe aan de pan en probeer het met een houten lepel in kleine stukjes te verdelen. Wees voorbereid dat de olie met de ui en specerijen een beetje kan spatten. Blijf ongeveer vijf minuten constant roeren zodat het vlees gelijkmatig bruin wordt en er geen grotere klonten ontstaan. Houd een gemiddelde temperatuur aan – het vlees moet knapperig zijn, niet gestoofd. Let op, als je het te snel bakt, kan de knoflook bitter worden en aan de specerijen blijven plakken.

Laten we nu de saus bereiden. Giet de bouillon in de pan en voeg vervolgens de ingeblikte tomaten toe. Meng daarna oregano, suiker, zout en peper erdoor. Voeg tot slot de tomatenpuree toe en meng alle ingrediënten goed door elkaar.

Laat het vlees sudderen met de saus. Breng het mengsel aan de kook, roer door en dek af met een deksel. Zet het vuur laag en laat het twintig minuten koken. Roer af en toe en controleer of de saus niet aanbrandt of te veel is ingekookt. Als dat zo is, voeg dan twee eetlepels water toe en controleer of het vuur echt op het laagste niveau staat. Goed bereide chili con carne moet dik en sappig zijn.

Voeg tenslotte de bonen toe. Giet ze af met een vergiet en doe ze in de pan. Breng het mengsel opnieuw aan de kook en kook nog eens tien minuten. Als de saus je te dik lijkt, voeg dan wat water toe. Proef en voeg eventueel meer zout en peper toe; het kan zijn dat het gerecht meer zout en peper nodig heeft dan je had verwacht. Haal daarna de deksel van de pan en laat de chili con carne minstens tien minuten rusten. Het loont de moeite – het is belangrijk dat de smaken zich vermengen en het vlees alle aroma’s absorbeert.

Wat u nog niet wist over dit recept Mexicaanse chili con carne

Mexicaanse chili con carne is een populair gerecht dat uit Mexico komt en wereldwijd bekend is. De belangrijkste ingrediënten zijn gemalen vlees, bonen, tomaten en specerijen die het gerecht een sterke smaak geven. Chili con carne wordt vaak geserveerd met rijst of tortilla's en is een geweldige keuze voor liefhebbers van pittige smaken. Dit gerecht is ook een populair gerecht op verschillende feesten en partijen, omdat het gemakkelijk in grotere porties te bereiden is en geliefd is om zijn vullendheid en rijke smaak.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.7/5 (35 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Rundvlees
Tag: Groenten, rundvlees, gehakt, tomaten, lunch, eenvoudig, snel, gewone dag, zout, eenvoudig, voor beginners, frituren, pittig, kruiden, verstikking, heet, mexicaans

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Mexicaanse chili con carne.

Reactie toevoegen