Sausen P en R (worstsaus, bieslooksaus, pittige vissaus, tomatensaus met room en snelle tomatensaus)

Sausen P en R (worstsaus, bieslooksaus, pittige vissaus, tomatensaus met room en snelle tomatensaus)
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Porties: 4

Bak de ui op het reuzel, voeg de geraspte groenten toe, bak ze en voeg vervolgens bouillon toe. Daarna stoven we tot de groenten zacht zijn. We bereiden ook een boterbechamel...

Ingrediënten en wat u nodig heeft

Worstsaus
4 worstjes
80 g botermeel
bouillon van bouillonblokjes
40 g reuzel
1 ui
80 g wortelgroenten
4 eetlepels room
zout
peper
meel

Snelle bieslooksaus
200 ml melk
4 eetlepels room
15 g meel
10 g bieslook
5 g boter
zout

Pittige vissaus van kabeljauw
300 g kabeljauw
50 g boter
60 g fijn meel
olie
150 g wortelgroenten
1 ui
4 eetlepels room
bouillon van visblokjes
zout, peper en suiker
citroensap

Tomatensaus met room
50 g boter
50 g fijn meel
ui
1/2 l bouillon van gevogelte
500 g tomaten of een blik tomatenpuree
hele peper, piment en laurierblad
tijm
suiker, azijn en zout
een potje room

Snelle tomatensaus
0,5 l suga (of tomaten uit blik)
1 ui
zout en peper
50 g kruidenboter
2 eetlepels rode wijn
suiker naar smaak
chilipoeder
1 eetlepel geraspte citroenschil

Kookinstructies

Saus voor worstjes: In gesmolten vet bakken we ui, voegen geraspte groenten toe en bakken ze aan. Dan deksel opzetten en met bouillon toevoegen en stoven totdat de groenten zacht zijn. We verdunnen de boterbloem met bouillon, roeren de groentemix erdoor en laten even koken. De saus zeven we door een zeef, daarna voegen we in blokjes of dunne plakjes gesneden worstjes toe en laten kort meekoken. Op smaak brengen met specerijen en, indien gewenst, verzwakken met room gemengd met bloem (niet noodzakelijk). We serveren het apart, bijvoorbeeld met broodknödel.

Snelle bieslooksaus: In room mengen we de bloem, daarna gieten we het in kokende melk en laten het even koken. We kruiden de gekookte saus met zout en voegen gehakte groene bieslook en boter toe. We kunnen er ook zachtgekookte of gepocheerde eieren aan toevoegen. Het kan zonder vlees worden geserveerd, bijvoorbeeld met broodknödel of aardappelen.

Pittige kabeljauwsaus wordt bereid door eerst geraspte wortelgroenten en gesneden ui in olie te bakken, daarna gieten we bouillon erbij en stoven tot ze zacht zijn. Vervolgens zeven we het mengsel door een zeef. Van boter en bloem maken we een lichte roux, die we met de resterende bouillon verdunnen. We voegen kabeljauw toe die op de vleesmolentje is gemalen en koken tot deze ook zacht is. Ten slotte mengen we de groentemix en de room erdoor, naar smaak zout en peper, suiker en citroensap toevoegen en goed verhitten. Het gerecht wordt apart geserveerd met broodknödel.

Tomatensaus met room: In boter bakken we fijngehakte ui, daarna voegen we bloem en bereiden een donkere roux. We verdunnen deze met koude bouillon, voegen specerijen toe en laten koken. In de resulterende saus voegen we gesneden tomaten toe en laten ze koken (of we kunnen tomatenpuree gebruiken). De saus zeven we, voegen zout toe, voegen room toe en brengen op smaak met suiker en azijn, maar koken niet meer.

We bereiden kruidenboter, waarop we gehakte ui doen. Daarna voegen we rode wijn en sugo toe. We roeren geraspte citroenschil, een snufje suiker erdoor en laten 10 minuten op laag vuur koken. Tot slot op smaak brengen met peper en chili.

Wat u nog niet wist over dit recept Sausen P en R (worstsaus, bieslooksaus, pittige vissaus, tomatensaus met room en snelle tomatensaus)

De sauzen P en R vertegenwoordigen een breed scala aan smaken die elk gerecht verrijken. De worstsaus is een geweldige keuze voor liefhebbers van worst, terwijl de bieslooksaus frisheid en een kruidige smaak toevoegt. De pittige vissaus zal iedereen aanspreken die houdt van pittige zeevruchten. De tomatensaus met room is een heerlijke combinatie die perfect samengaat met pasta. En voor snel koken is er de snelle tomatensaus, ideaal voor dagelijks gebruik. Deze sauzen zijn de perfecte keuze om van elk gerecht te genieten.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.3/5 (26 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Sauzen
Tag: Groenten, sauzen, frituren, koken, lunch, gewone dag, diner, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, frituren, kruiden, verstikking

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Sausen P en R (worstsaus, bieslooksaus, pittige vissaus, tomatensaus met room en snelle tomatensaus).

Reactie toevoegen