Peterseliesaus

Peterseliesaus
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Porties: 6

Deze saus heeft dankzij de uitgesproken geraspte mierikswortel een geweldige smaak. Met dumplings en gekookt gerookt vlees wordt het een uitstekende en vullende lunch.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

1 l volle melk
250 ml room (33%)
50 g boter
2 eetlepels bloem
20 cm mierikswortel (verse wortel)
zout
witte peper
citroen

Kookinstructies

In een pan op laag vuur smelten we boter en voegen we bloem toe. Na het roeren bakken we het even, totdat er een lichte botersaus ontstaat. Vervolgens gieten we er koude melk bij en roeren we goed, zodat er een gladde mengsel zonder klontjes ontstaat.

We koken het ongeveer 15 minuten onder voortdurend roeren, de saus heeft de neiging om gemakkelijk aan te branden. Aan het einde van het koken voegen we fijn geraspte mierikswortel toe.

Daarna voegen we room toe en laten we het een paar minuten zachtjes koken, ongeveer 5 minuten.

Ten slotte passen we de saus aan naar onze voorkeur – we kunnen het zuur maken met citroen, licht verrijken met een klontje boter, zouten, peperen en eventueel vers geraspte mierikswortel toevoegen.

We bieden het aan met gekookt gerookt vlees, broodknödel of Karlovy Vary knödel, en licht bestrooid met vers geraspte mierikswortel.

Wat u nog niet wist over dit recept Peterseliesaus

Raïkensaus is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat uitblinkt in zijn unieke smaak en geur. De belangrijkste ingredient is mierikswortel, die de saus pittigheid en frisheid geeft. Deze saus wordt vaak geserveerd bij vlees, vooral bij gebraden rundvlees, of als bijgerecht bij vis. Het bereiden van raïkensaus is eenvoudig en bevat meestal ook room, azijn en specerijen. De intense smaak stimuleert de smaakpapillen en is niet alleen populair in de Tsjechische keuken, maar ook in andere Midden-Europese landen.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.9/5 (86 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Sauzen
Tag: sauzen, koken, lunch, eenvoudig, vakantie / zondag, gewone dag, goedkoop, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, pittig, vegetarisch, mierikswortel

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Peterseliesaus.

Reactie toevoegen