Peperwortelsaus

Peperwortelsaus
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Porties: 6

Deze saus zal ons zeker smaken, want door het stevige stuk geraspte mierikswortel heeft het een interessante smaak. Met dumplings en gekookt gerookt vlees wordt het een voedzame lunch.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

1 l volle melk
250 ml room (33%)
50 g boter
2 eetlepels bloem
20 cm mierikswortel (verse wortel)
zout
witte peper
citroen

Kookinstructies

In een pan smelten we boter en voegen geleidelijk bloem toe. We mengen goed en laten het een tijdje bakken tot het een fijne en lichte kleur krijgt. Vervolgens voegen we koude melk toe en mixen alles grondig tot een gladde massa zonder klontjes.

We koken ongeveer 15 minuten en blijven roeren, omdat de saus gemakkelijk aan de pan kan plakken. Aan het einde van het koken voegen we fijn geraspte mierikswortel toe.

Daarna voegen we room toe en laten dit ongeveer 5 minuten zachtjes koken.

Tot slot passen we de saus aan naar onze voorkeur - we voegen citroensap toe voor zuurheid, verzachten het met boter, zout en peper, en voegen eventueel ook versgeraspte mierikswortel toe.

Serveer het met gekookt rokerig vlees, brood- of karlovy-vary-knödel en bestrooi het lichtjes met versgeraspte mierikswortel.

Wat u nog niet wist over dit recept Peperwortelsaus

Peppelsaus is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat wordt gemaakt van geraspte mierikswortel, room en kruiden. Deze pittige saus is vooral populair als aanvulling op vleesgerechten, met name op gekookt rundvlees of worstjes. Mierikswortel geeft de saus een sterke smaak en aroma, die prachtig contrasteren met de mildere smaken van het vlees. Het is een geweldige manier om dagelijkse gerechten op te fleuren en ze interessanter te maken. Peppelsaus is niet alleen lekker, maar ook gezond, omdat mierikswortel een aantal gunstige eigenschappen heeft.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.9/5 (86 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Sauzen
Tag: sauzen, koken, lunch, eenvoudig, vakantie / zondag, gewone dag, goedkoop, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, pittig, vegetarisch, mierikswortel

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Peperwortelsaus.

Reactie toevoegen