Kerstwrongelstollen met tofu zonder gluten, melk en eieren

Kerstwrongelstollen met tofu zonder gluten, melk en eieren
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Porties: 1

En degenen die gluten moeten vermijden of dat willen, kunnen toch genieten van een feestelijke stollen. Bak deze traditionele kerstdelicatesse met behulp van…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

300 g universele glutenvrije bloem (Doves Farm zelfrijzend)
80 g suiker
1 bakpoeder (+1 theelepel extra als je geen zelfrijzende bloem gebruikt)
1 eetlepel psyllium
citroen- en sinaasappelschil
1 handvol rozijnen
1 handvol gekonfijt fruit (kersen)
1 handvol amandelen
200 g zijden tofu
40 g olie
water naar behoefte

Voor de topping
melkvrije vetstof (Stella, Alsan)
rum
poedersuiker

Kookinstructies

Psyllium doen we in een kopje, gieten we er water overheen en laten we het opzwellen. We voegen geleidelijk water toe naar behoefte, het opzwellen duurt ongeveer tien minuten en het zou een gelachtige consistentie moeten hebben die lijkt op opgeklopt eiwit.

Tofu mixen we grondig of prakken we met een vork tot we een gladde consistentie hebben die lijkt op zachte kwark. Het is ideaal om zijde-tofu te gebruiken, maar gewone uit de supermarkt doet ook dienst.

We mengen de bloem met suiker, bakpoeder en geraspte citrus schil. We voegen het geweekte psyllium, het geprakte tofu en de olie toe. Indien nodig voegen we water toe en kneden we het deeg, dat stevig genoeg moet zijn om gevormd te worden. Tot slot mengen we de rozijnen, geglaceerd fruit en gehakte amandelen door het deeg.

We bekleden de bakplaat met bakpapier en creëren daarop een stolle. Idealiter zouden we het deeg uitrollen en vouwen, maar bij glutenvrij deeg is het voldoende om het met een lepel over te brengen en aan te passen zodat het eruitziet als een gevouwen stolle, dat wil zeggen dat het aan de ene kant hoger en aan de andere kant lager is. We kunnen natuurlijk ook een andere vorm kiezen naar eigen inzicht.

We plaatsen de bakplaat in een voorverwarmde oven op 160 °C, waar ook een kopje met water staat, en bakken we het ongeveer 30-40 minuten (de tijden kunnen variëren afhankelijk van de oven, we testen de gaarheid met een prikker). Zodra de stolle gebakken is, verplaatsen we deze onmiddellijk naar een keukenrooster, zodat deze niet stoomt en niet inzakt.

We bestrijken de hete stolle met gesmolten plantaardige vet gemengd met rum en bestrooien het rijkelijk met poedersuiker.

Wat u nog niet wist over dit recept Kerstwrongelstollen met tofu zonder gluten, melk en eieren

Kerstwrongelstol met tofu is een heerlijke glutenvrije dessert, ideaal voor iedereen die gluten, melk en eieren vermijdt. Deze variant van traditionele kerstgebak maakt gebruik van zachte tofu als basis ingrediënt, wat de stol romigheid en voedingswaarde geeft. De combinatie van gedroogd fruit, noten en natuurlijke specerijen creëert een harmonieuze smaak die iedereen zal plezieren. Bak deze gezonde stol en verfris je kersttafels met een smaak zonder compromissen!

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.4/5 (28 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Gebak
Tag: eenvoudig, snel, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, gebraden, nagerechten, dieet recepten, kerstmis

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Kerstwrongelstollen met tofu zonder gluten, melk en eieren.

Reactie toevoegen