Honzovy buchty
Uitstekende gerezen broodjes, die als uit een sprookje zijn.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
deeg
500 g tarwe meel
2 st eidooier
100 g poedersuiker
1 dl olie
250 ml melk
42 g gist
zout
vulling
1 melk
beschuit
250 g kwark in blokjes
eidooier
poedersuiker
maanzaad
vulling 2 poedersuiker
1 st vanillesuiker
Kookinstructies
In de bloem maken we een kuiltje, waarin we het zuurdesem laten rijzen. We zouten de randen van de bloem. Na het rijzen van de desem voegen we geleidelijk de overige ingrediënten toe en kneden we een soepel deeg. We laten het deeg ongeveer een uur rijzen. Tijdens het rijzen kneden we het deeg 2 keer door.
Van het gerezen deeg vormen we bolletjes op de tafel. Wanneer we al het deeg op hebben, beginnen we de bolletjes uit te trekken tot platte schijven, die we met vulling vullen. We sluiten de broodjes en leggen ze dicht naast elkaar in een met olie ingevette bakvorm. Daarna laten we ze nog ongeveer 10 minuten rijzen. We bestrijken de bovenkanten van de broodjes met olie en zetten ze in de oven. We bakken ze in een voorverwarmde oven op 175 °C gedurende ongeveer 22 minuten. Broodjes met kwarkvulling bakken we iets langer. De gebakken broodjes bestrooien we met poedersuiker.
Vullingen
Maanzaad: We koken het maanzaad in melk met suiker. We zoeten het verder met poedersuiker en verdikken het met verkruimelde koekjes.
Kwark: We mengen de kwark met vanillesuiker en een eidooier. Indien nodig zoeten we met poedersuiker en voegen we rozijnen toe.
Wat u nog niet wist over dit recept Honzovy buchty
Honzovy buchty zijn traditioneel Tsjechisch zoet gebak dat de harten heeft veroverd van vele liefhebbers van de huiselijke keuken. Ze onderscheiden zich door hun luchtige consistentie en heerlijke vulling, typisch van pruimenjam, kwark of maanzaad. De bereiding omvat gistdeeg, dat na het rijzen gevuld wordt met de gekozen vulling en gevormd tot kleine bolletjes. Deze worden vervolgens goudbruin gebakken en vaak bestrooid met poedersuiker. Honzovy buchty zijn de ideale keuze voor familievieringen of als zoete afsluiting bij de afternoon tea.