Harige knoedels

Harige knoedels
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Porties: 1

Traditioneel Tsjechisch gerecht dat zich op de grens bevindt van aardappelknödel en halušky. Hoe komt het dat deze knödel "harig" worden genoemd? Het antwoord ligt in het…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

Knoedels
400 g gekookte aardappelen
500 g rauwe aardappelen
200 g grof meel
1 ei
zout

Zuurkool
1 pot zuurkool
1 ui
1 eetlepel bloem
olie (naar behoefte)
100 g kristalsuiker
1 gepelde tomaat
1 snufje komijn
1 snufje zout

Om af te maken
500 g gekookt gerookt spek
1 grote ui goudbruin gefruiteerd

Kookinstructies

We doen de kool op licht gebakken ui, voegen in blokjes gesneden tomaat, komijn, suiker en zout toe en roerbakken dit even.

We voegen een beetje water toe en stoven het ongeveer een uur tot het zacht is. Daarna laten we alle vloeistof verdampen, strooien een lepel bloem erover en stoven nog even kort.

Koken aardappelen in een kom stampen of raspen we.

We raspen rauwe aardappelen en spoelen ze meerdere keren met koud water door een fijne zeef. Vervolgens persen we ze uit en mengen ze met de al gekookte aardappelen.

Aan het aardappelmengsel voegen we bloem, eitjes en zout toe en kneden we tot een stevig deeg.

Van het deeg maken we kleine balletjes en koken deze in kokend water. Koken duurt ongeveer 8 minuten.

De gekookte stukjes nemen we met een schuimspaan en doen ze meteen in de warme kool.

Aan het mengsel voegen we in blokjes gesneden gerookt vlees en gebakken ui toe en mengen we grondig.

Wat u nog niet wist over dit recept Harige knoedels

Scharrelballetjes zijn een traditioneel Tsjechisch gerecht dat zich kenmerkt door een luchtige, harige structuur. Dit gerecht wordt gemaakt van aardappeldeeg, dat meestal wordt gevormd uit gekookte aardappelen, meel en eieren. De balletjes worden in water gekookt en worden vaak geserveerd als bijgerecht bij vleessauzen, zoals (smož) of paddenstoelen. Hun karakteristieke textuur is het resultaat van de fijne maling van gekookte aardappelen, wat een unieke ervaring creëert voor liefhebbers van de Tsjechische keuken.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.9/5 (50 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Groente
Tag: frituren, koken, lunch, gewone dag, diner, zout, tsjechisch, slowaaks, aardappelgerechten, bijlagen, zuurkool, veeleisend, veeleisend, verstikking, ander vlees

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Harige knoedels.

Reactie toevoegen