Gistdeeg

Gistdeeg
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 75 minuten
Porties: 20

Gistdeeg is de basisvariant (tenminste in onze Tsjechische kom) die al het andere deeg heeft. Gistdeeg is de basis van echt goed gebak, of het nu gaat om donuts, taarten, cakejes of brioche. Hier zijn een paar tips om gistdeeg nog beter en luchtiger te maken.
Gistdeeg heeft zachtheid in de behandeling nodig. Leg het gistdeeg in de kom als een baby in een wieg. Gistdeeg moet ook "rijpen" in de warmte, waarbij de beste temperatuur rond de 25-26 graden Celsius ligt. In de winter duurt het dus iets langer voordat gistdeeg zijn opvallende ronde vormen krijgt. Het deeg mag ook niet uitdrogen. Juist daarom die beroemde doek die vroeger over gistdeeg werd gelegd. Tegenwoordig is het meer plastiekfolie. Verder moet gistdeeg zijn volume minstens verdubbelen. Als dat niet gebeurt, moet je een nieuw deeg maken. En als je wilt dat gistdeeg echt extra luchtig wordt, kneed het deeg na de eerste rijs nog een keer. De tweede keer zal het veel sneller rijzen.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

125 ml volle melk
7 g droge gist
1 pak (55 g) kristalsuiker
4 eetlepels gesmolten en iets afgekoelde boter + extra om te bestrijken
1 eidooier
1,5 theelepel vanille-extract
340 g patentbloem + om te bestuiven
2 snufjes zout

Kookinstructies

Eerst de desem. Giet lauwe melk samen met 125 ml lauw water, voeg de droge gist en een snufje suiker toe. Laat de desem op een warme plaats rijzen, dit zou zo'n 5 minuten moeten duren.

Ondertussen, klop in een kom de gesmolten boter, de dooier en vanille door elkaar. Meng in een grotere kom de bloem, de resterende suiker en zout. Voeg in deze kom de desem en het mengsel van boter, dooier en vanille uit de kom toe en ga goed aan de slag. Kneed een zacht deeg.

Kneed op een met bloem bestoven werkblad een glad deeg tot een bal.

Vet de kom waarin het deeg zal rijzen in met boter, zodat het met vet is bedekt. Laat het ongeveer anderhalf uur rijzen. Het deeg moet in volume verdubbelen.

Verdeel het deeg daarna nog een keer op een met bloem bestoven werkblad en kneed het snel door. Hiermee verwijder je ongewenste lucht. Wikkel het deeg opnieuw in plasticfolie en plaats het minstens 4 uur in de koelkast, maar liever een hele nacht.

Wat u nog niet wist over dit recept Gistdeeg

Gistdeeg is de basis van veel traditionele recepten. De bereiding bestaat uit het mengen van bloem, gist, melk, suiker en eieren. De sleutel tot een goede rijzing is het deeg voldoende te laten rusten op een warme plek, zodat het in volume kan toenemen. Het wordt gebruikt bij het bakken van zoete en hartige gerechten, zoals zoete broodjes, taarten of knoedels. Gistdeeg is populair vanwege zijn zachte en luchtige textuur. Goed bereid is het soepel en licht, waardoor het gerechten een onvergetelijke smaak en structuur geeft.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.2/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Tsjechisch, Smaken, Desserts, Goodies, Gebak, Gebak, Voor kinderen, Bruiloft, Pasta's
Štítky: Tsjechische keuken, voorgerecht, babyvoeding, dessert, dessert, deeg

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Gistdeeg.

Reactie toevoegen