Gestoofde zuurkool
Gestoofd kool, dat we als bijgerecht bij vlees gebruiken, kan rood, wit of beide zijn. Bij deze variant moeten we ze elk afzonderlijk maken.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 kop witte of rode kool
3 eetlepels suiker kristal
2 stuks ui
3 eetlepels bessenjam, bij rode kool
naar behoefte reuzel
roux
naar smaak azijn
caraway
zout
water
suiker
Kookinstructies
De gepelde ui snijden we fijn en de kool snijden we fijn.
Verwarm het vet in een pan en fruit daarin de ui, waaraan we 3 eetlepels suiker toevoegen. We bakken totdat de suiker bruin wordt en karamelliseert. Dan voegen we de kool met komijn, zout en alles met water toe. We sudderen dit ongeveer 20 minuten. Vervolgens binden we de kool met een roux van bloem en gesmolten boter.
Aan het einde op smaak brengen met azijn, suiker en zout naar eigen voorkeur. Bij rode kool voegen we marmelade toe en laten we kort koken.
Serveer met vlees en knoedels.
Wat u nog niet wist over dit recept Gestoofde zuurkool
Gestoomde kool is een populair traditioneel gerecht in de Midden-Europese keuken. De bereiding bestaat uit het langzaam koken van gesneden kool met ui, specerijen en vaak ook met gerookt vlees of worst. Het resultaat is een zachte, zoet-zure en aromatische schotel die uitstekend samengaat met bijvoorbeeld dumplings of aardappelen. Gestoomde kool is niet alleen smakelijk, maar ook voedzaam, rijk aan vitaminen en vezels. Het is vooral populair tijdens de wintermaanden, wanneer het verwarmt en energie geeft.