Gestoofde pruimen in de oven

Gestoofde pruimen in de oven
Voorbereidingstijd: 80 minuten
Kooktijd: 300 minuten
Porties: 1

Met de aankomende herfst komt de tijd van de pruimen. Als we al genoeg taarten hebben en geen plum brandy gaan maken, zijn pruimenjam een uitstekende alternatieve manier om…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

3,5 kg ontpitte pruimen
700 g kristalsuiker
sap van 1 citroen (of 100 ml azijn)
rum

Kookinstructies

Gehalveerde en ontpitte pruimen doen we in een diepe bak, die we kunnen bekleden met bakpapier. We bestrooien ze met suiker, voegen citroensap of azijn toe en laten ze 12 tot 24 uur rusten.

We zetten de bak in de oven, stellen de hoogste temperatuur in (250 °C) en bakken ongeveer een uur.

Vervolgens kiezen we een van de twee opties.

Optie 1: We verlagen de temperatuur naar 150 °C en bakken ongeveer 4 uur. We roeren niet.

We laten het afkoelen en mixen het vervolgens met een staafmixer of een aardappelstamper.

Als de pruimenjam te dun is, verplaatsen we het naar een pan en koken het op laag vuur, af en toe roerend, totdat het dikker wordt.

We gieten het hete mengsel in droge en schone potjes en voegen bovenop elk een lepel rum toe.

We reinigen de randen van de potjes grondig, sluiten ze af en draaien ze ongeveer 5 minuten ondersteboven.

Als we de rum willen vervangen door een kwalitatief betere destillaat, bij voorkeur pruimenbrandewijn, gieten we een lepel in het deksel en steken het aan. Daarna sluiten we snel het potje af met het deksel. De destillaat komt op de oppervlakte van de pruimenjam en brandt even, zolang er zuurstof bij kan, wat de ruimte tussen de jam en het deksel steriliseert, waardoor de pruimenjam wordt bewaard. Zodra we het deksel sluiten, dooft het vlammetje.

Optie 2: We verlagen de temperatuur naar 50 °C en bakken gedurende 8-10 uur (bij voorkeur ‘s nachts). We roeren niet.

Vervolgens kunnen we, maar hoeven we niet, de pruimenjam te mixen. Terwijl het heet is, vullen we het in schone en droge potjes en doen we bovenop elk een lepel rum.

We reinigen de randen van de potjes zorgvuldig, sluiten ze met de deksels af en draaien ze vijf minuten ondersteboven.

We kunnen opnieuw reinigen met behulp van verwarmde destillaat (zie punt 9).

Wat u nog niet wist over dit recept Gestoofde pruimen in de oven

Geconfijte pruimen uit de oven zijn een traditionele Tsjechische lekkernij die wordt bereid van pruimen. Dit proces omvat langzaam bakken, waardoor het fruit al zijn zoete smaken en aroma's kan vrijgeven. Geconfijte pruimen worden vaak geserveerd op brood, taarten of als vulling voor verschillende desserts. Een voordeel van geconfijte pruimen is dat ze hun natuurlijke aroma en geweldige textuur behouden. Deze heerlijke lekkernij is populair, niet alleen in de wintermaanden, maar ook als onderdeel van culinaire tradities gedurende het hele jaar.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 5.0/5 (58 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Koken
Tag: conserven, eenvoudig, gewone dag, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, gebraden, zoet, herfst, conserven, jam, marmelades en jams, fruitconserven, pruimen

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Gestoofde pruimen in de oven.

Reactie toevoegen