Pruimen inwekken
Het inmaken van pruimen heeft bij ons een lange traditie, omdat we pruimen een beetje beschouwen als ons eigen fruit. Ook al is dat niet zo. Pruimen komen waarschijnlijk uit de Kaukasus, maar in onze regio zijn ze goed verankerd. Daarom is het inmaken van pruimen zo populair. Een recept voor het inmaken van pruimen vindt u iets verderop, maar van dit fruit kunnen ook verschillende andere populaire gerechten worden bereid - pruimenknödel, pruimenjam, pruimen worden ook gedroogd of er wordt alcohol uit gemaakt, zoals slivovice.
Voor het inmaken van pruimen is het belangrijk dat de vruchten van goede kwaliteit zijn en niet beschadigd. De zoete siroop wordt pas zodra hij is afgekoeld aan de potten toegevoegd en probeer de pruimen na het inleggen in de inmaakpot een beetje met een satéprikker te mengen, zodat de schil niet barst en ze de suikeroplossing beter opnemen.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
pruimen
per 1 l water 300 tot 400 gram suiker kristal
Kookinstructies
Was de pruimen eerst grondig en ontpit ze. Plaats ze in de potten.
Kook voor de siroop 300 tot 400 gram kristalsuiker met een liter water. Zoetere pruimen hebben minder suiker nodig en omgekeerd. De suiker lost op en wordt lichtjes gekookt.
Giet de afgekoelde siroop over de pruimen en sluit ze goed af. Steriliseer bij een temperatuur van 85 °C gedurende 15-20 minuten.
Laat tenslotte de compotes omgekeerd afkoelen.
Wat u nog niet wist over dit recept Pruimen inwekken
Het inblikken van pruimen is een traditionele methoden van conservering, waardoor we het genot van pruimen het hele jaar kunnen ervaren. Dit proces omvat het wassen en ontpitten van pruimen, die vervolgens op laag vuur met suiker worden gekookt. Door het toevoegen van specerijen zoals kaneel of kruidnagel, krijgen we een heerlijke smaak. Het eindmengsel wordt in gesteriliseerde glazen gegoten en vervolgens afgesloten met een luchtdichte deksel. De glazen worden dan kort ingemaakt om een lange houdbaarheid te garanderen. Het resultaat zijn zoete en aromatische compotes, die een fantastische aanvulling zijn op desserts of als een op zichzelf staande lekkernij kunnen dienen.