Gerezen abrikozenknedliky
U hoeft niet steeds gevulde fruitknödel met aardbeien te koken. Probeer bijvoorbeeld fruitknödel met abrikozen, als u deze heerlijke vrucht leuk vindt. Eigenlijk kunt u denken aan uw kindertijd en de vakanties, waarin veel van ons naar grootmoeder op het platteland gingen en fruitknödel eigenlijk bij de weekendlunch hoorde. Nadat u het recept voor fruitknödel onder de knie hebt, kunt u ze voor de kinderen op de vakantieplek maken en hen herinneringen geven zoals u die ook heeft. Het recept voor gevulde fruitknödel met abrikozen is vrij eenvoudig, u hoeft alleen maar enkele principes te volgen en het succes is van u. Speel met het deeg en laat het echt een uur rijzen. Er mag geen lucht in de knödel zitten, en als je niet genoeg fruit hebt, maak dan een eenvoudige koude saus van het fruit.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
100 ml lauwe volle melk
15 g verse gist
30 g kristalsuiker
250 g bloem
snufje zout
25 g boter
1 ei
ongeveer 20 rijpe abrikozen
poedersuiker om de abrikozen te bestuiven
1 kwark om te raspen
poedersuiker om te bestrooien
gesmolten boter om over te gieten
Kookinstructies
Eerst verkruimel je de gist in lauwe melk met 1 theelepel suiker. Laat het op een warme plek staan tot het gist gaat rijzen, wat ongeveer 10 minuten duurt. Zeef de bloem in de kom van de keukenmachine met een snufje zout, de resterende suiker, gesmolten boter en een ei. Voeg ook het gerezen gistmengsel toe en laat de machine het deeg mooi glad en luchtig kneden, zodat het niet aan de wanden van de kom plakt.
Laat het deeg afgedekt minstens een uur rijzen. Het moet in volume verdubbelen. Leg de gehalveerde abrikozen in de uitgeknipte delen van het deeg en vorm er dumplings van. Als het fruit zuur is, kun je een beetje poedersuiker in de dumpling doen. Laat de afgewerkte fruitdumplings nog 10 minuten onder een doek rusten.
Kook de fruitdumplings stoom in een pan met een stoommandje. Dit duurt ongeveer 18 minuten. Prik de gekookte dumplings door met een tandenstoker. Bestrooi ze op een bord met verkruimelde kwark, poedersuiker en giet er gesmolten boter over.
Wat u nog niet wist over dit recept Gerezen abrikozenknedliky
Gerezen abrikozenknedlíks zijn een traditioneel Tsjechisch gerecht dat wordt bereid van zacht gerezen deeg verpakt rond sappige abrikozen. Het deeg, gemaakt van gist, bloem, melk, eieren en suiker, laat men rijzen, daarna worden er balletjes van gevormd die de abrikozen omhullen. De knedlíks worden in water gekookt totdat ze luchtig en zacht zijn. Ze worden geserveerd bestrooid met poedersuiker, overgoten met gesmolten boter en vaak aangevuld met kwark of gemalen maanzaad. Dit gerecht is populair, niet alleen vanwege de heerlijke smaak, maar ook als symbool van de zomervakantie en familie-bijeenkomsten.