Utopenci
Als eerste bereiden we de marinade door water met azijn te koken. Tijdens het koken voegen we zout, suiker, laurierblad, chili, peper, piment en olie toe. We laten het ongeveer 3 minuten sudderen. We halen het van het vuur en laten de marinade afkoelen.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
2 kg worstjes
120 g zout
laurierblad
1.75 kg ui
1 eetlepel olie
1250 ml water
600 ml azijn
10 g suiker
chili
20 stukjes peper
5 stukjes kruidnagel
Kookinstructies
Geschilde worstjes snijden we in de lengte in vieren. We schillen de ui en snijden deze in ringen. In een grote weckpot leggen we de uien op de bodem tot ongeveer 1 centimeter hoog. Daarop leggen we de worstjes en herhalen we dit tot de pot vol is.
We gieten ondertussen de pekel erbij, zodat er geen luchtbellen ontstaan, tot de pot vol is.
We sluiten de pot goed af met de deksel (we trekken er celofaan en een elastiek omheen) en kunnen het bewaren. Minimaal 1 week.
Wat u nog niet wist over dit recept Utopenci
Utopenci zijn een traditioneel Tsjechisch gerecht dat vaak als delicatesse bij bier wordt geserveerd. Het zijn ingelegde worstjes die gemarineerd worden in een azijnoplossing met ui en specerijen. De bereiding omvat het in kleine stukjes snijden van de worstjes, die vervolgens met ui worden afgewisseld en met de marinade worden overgoten. Utopenci worden een aantal dagen op een koele plaats bewaard om de juiste smaak te krijgen. Dit gerecht is vooral populair in kroegen en maakt deel uit van de traditionele Tsjechische keukens.