Plumknoedels
Gistige pruimenknödels schitteren als een edelsteen aan de ketting van de Tsjechische keuken, omdat ons volk een speciale relatie met pruimen heeft. Pruimenknödels worden op een zeer vergelijkbare manier gemaakt als andere gistige fruitknödels, alleen moet je wachten op de tijd van de pruimen en ze niet allemaal naar de distilleerderij voor slivovice brengen. Dus in september moeten alle liefhebbers van pruimenknödels opletten.
Diegenen die van de explosief heerlijke combinatie van pruimen en maanzaad houden, kunnen dit recept voor pruimenknödels met maanzaad proberen. Bovendien wordt gemalen maanzaad niet pas aan het eind aan de afgewerkte gistige knödels toegevoegd, maar direct in het deeg. Je zult zien dat deze methode nog meer materiaal, smaak en geur uit de pruimen en het maanzaad haalt. Een kleine tip: gebruik de kwark in blokjes, want die in bakjes is te nat en dun, en is daarom niet geschikt voor het deeg van knödels. Recept voor gistige pruimenknödels hier.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
250 g vet soort wrongel in blok
1 ei
120 g griesmeel
2 eetlepels gemalen maanzaad
12 ontpitte pruimen
poedersuiker
boter
witte yoghurt
Kookinstructies
Kook eerst water in een grote pan. Doe de eieren, griesmeel en gemalen maanzaad in een kom. Maak een deeg, waarbij hoe minder je het mengt, hoe brosser het zal zijn.
Strooi een hoopje griesmeel op de werktafel. Leg daarop een hoopje deeg en druk het plat. Doe de gepitte pruim in het midden, vouw het dicht en rol een mooie dumpling-bol. Het feit dat de dumpling bedekt is met griesmeel, helpt ervoor te zorgen dat het niet plakkerig is aan je handen en aan de andere stukjes.
Doe de dumplings in het kokende water dat je in het begin hebt laten koken, zorg ervoor dat ze niet te veel tegen elkaar aan zitten. Na ongeveer 6-7 minuten zullen ze naar boven komen drijven. Haal ze met een schuimspaan uit het hete water. Als je meer dumplings hebt, herhaal de procedure.
Bestrooi de luchtige dumplings met poedersuiker en giet er clarifié boter overheen. Variant B: in plaats van boter kun je ook witte yoghurt gebruiken.