Fijne lokše - bijgerecht bij de eend of de gebraden gans

Fijne lokše - bijgerecht bij de eend of de gebraden gans
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Kooktijd: 30 minuten
Porties: 4

Lokše, aardappelkoekjes die uit Slovenië komen, zijn een geweldige bijgerecht voor een feestelijke lunch, bijvoorbeeld met gebraden eend of gans. Je kunt ze ook vullen…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

1,5 kg aardappelen van type B
200-250 g bloem (meer indien nodig, afhankelijk van de aardappelen)
2 theelepels zout
1/2 theelepel komijn
gansreuzel
boter
Vulling
250 g kippenlever
8 eetlepels olie
1 ui
1 theelepel gemalen peper
1,5 theelepel marjolein

Kookinstructies

We schillen de aardappelen, snijden ze en koken ze in water met zout, waarbij we een beetje komijn toevoegen. Na het koken gieten we het water af en laten we de aardappelen afkoelen.

De warme aardappelen stampen we met een stamper. Het is niet erg als er kleine stukjes of een paar zaden van komijn in blijven zitten, integendeel, dat is nodig.

Op het werkblad strooien we bloem, mengen het met zout en voegen de gestampte, lauwwarme aardappelen toe. We maken een halfvaste, maar tegelijkertijd elastische deeg. Sommige aardappelen kunnen meer bloem opnemen, dus schroom niet om meer toe te voegen. Van het deeg vormen we een rol met een diameter van 6 cm en snijden deze in schijven van 1,5 cm dik. Het deeg mag niet rekken of samentrekken tijdens het uitrollen.

Als we niet zeker zijn hoeveel bloem we moeten gebruiken, maken we een testpannenkoek. Deze mag niet aan het werkblad plakken of scheuren. Als dat wel gebeurt, voegen we meer bloem aan het deeg toe.

We verhitten een teflonpan en beginnen pannenkoeken te vormen. We strooien wat bloem op het oppervlak en rollen tot een dikte van ongeveer 3 mm, niet minder. Nu kunnen we stukjes aardappel in het deeg zien die de pannenkoeken een beetje luchtiger maken. Druk niet op de werkbank! Rol voorzichtig.

Op een hete, droge pan leggen we de pannenkoek en bakken deze tot er bruine blaasjes op het oppervlak verschijnen en de pannenkoek lichtjes opbolt. Vervolgens draaien we hem om en bakken op dezelfde manier aan de andere kant. Het is het beste om de pannenkoeken op een lager vuur te bakken.

In de pan smelten we boter in ganzenvet, mengen goed door en bestrijken de hete pannenkoek op het bord aan beide kanten met een overvloedige hoeveelheid van dit mengsel met een kwastje. Lokše zijn fijn, zacht en gemakkelijk om af te bijten.

In de lokše kan een vulling van kippenlevers worden gedaan. Eerst ontdoen we de lever van vliezen en snijden we deze in stukken.

In de pan verwarmen we olie en bakken we de gesneden ui. Vervolgens voegen we de lever toe en bakken we deze totdat ze ook van binnen goed doorbakken is na het doorknippen.

Bij voortdurend roeren voegen we peper en majoraan toe. We halen van het vuur, laten afkoelen en dan voegen we zout toe.

In de keukenmachine mixen we het tot een pâté met de olie uit de pan. De hete lokše die we hebben ingestreken vullen we direct na het bakken en rollen we lichtjes op. Op één stuk gebruiken we ongeveer 3 theelepels vulling, dat is genoeg zodat ze niet te zwaar en verzadigend zijn.

Wat u nog niet wist over dit recept Fijne lokše - bijgerecht bij de eend of de gebraden gans

Lokše zijn traditionele Slowaakse pannenkoeken, die worden bereid van aardappeldeeg en worden geserveerd als een zeer geschikte bijgerecht bij eend of geroosterde gans. Dit fijne bijgerecht kenmerkt zich door zijn zachte consistentie en kenmerkende smaak, die perfect aanvult met geroosterd vlees. Lokše worden vaak in vierkanten of ronde pannenkoeken gesneden en kunnen zowel warm als koud worden geserveerd. Het bereiden van lokše vereist vaardigheid, maar het resultaat is een heerlijke lekkernij die elke feesttafel opvrolijkt.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.8/5 (48 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Bijgerecht
Tag: koken, lunch, vakantie / zondag, zout, slowaaks, bijlagen, aardappel, gebraden, herfst, veeleisend, veeleisend, sint maartensdag

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Fijne lokše - bijgerecht bij de eend of de gebraden gans.

Reactie toevoegen