Erwtensoep

Erwtensoep
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Porties: 6

Erwtensoep wordt vooral met Kerst geserveerd. Daar waar ze geen vissoep lusten, wordt erwtensoep aangeboden. Het is een vullende en gezonde maaltijd, die je het hele jaar door zonder angst en schaamte kunt consumeren. De reputatie van erwtensoep heeft ernstig geleden door de manier waarop het in de goede oude tijd in schoolkantines werd behandeld, wat echter zeer onrechtvaardig is. Bij de juiste bereidingswijze kan erwtensoep een ware delicatesse zijn. In de romige variant komt erwtensoep juist vol elegantie en stijl.
Het recept voor erwtensoep is gebaseerd op gedroogde erwten, niet op groene erwten, waar erwtensoep van wordt gemaakt. Koop bij voorkeur gedroogde, gepelde en gehalveerde erwten. Gehalveerd omdat je ze niet van tevoren hoeft te weken, en gepeld omdat je daarna niet hoeft te worstelen met het kiezen van de erwtenpeulen. En ook geldt dat als je de erwtensoep glad en romig wilt, je deze geperst of goed gemixt moet worden. Als je niet zoveel om het uiterlijk geeft, kun je de erwtensoep gewoon met een aardappelstamper prakken.
Erwtensoep wordt geserveerd met croutons en stukjes gebakken spek.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

500 g afgespoelde, gehalveerde en gepelde gedroogde gele of groene erwten (u kunt ze wel of niet een nacht in water weken)
zout
majoraan
knoflook
2 eetlepels boter
1 eetlepel bloem
1 liter afgekoelde vlees- of groentebouillon
100 g Engelse spek
100 ml slagroom (33% vet)

Kookinstructies

Spoel de droge erwten goed af onder stromend water. Kook ze vervolgens in een grote pan totdat ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer een uur. Voeg aan het einde van het koken een beetje zout toe.

Bak in een andere pan de bloem in gesmolten boter. Giet de roux daarna aan met de bouillon, die koud moet zijn, en laat het opnieuw langzaam koken.

Pureer de zachte erwten door een fijne zeef in de bouillon en laat het nog even doorkoken.

Bak het spek in een verhitte pan en voeg het aan het einde van het koken toe aan de soep. Breng de erwtensoep op smaak naar eigen voorkeur en voeg wat room toe.

Wat u nog niet wist over dit recept Erwtensoep

Erwtensoep is een traditioneel gerecht, populair in veel landen van Midden-Europa. Deze dikke en voedzame soep wordt bereid van erwten, die een rijke bron van eiwitten en vezels zijn. Vaak wordt het op smaak gebracht met wortelgroenten, zoals wortel, selderij of peterselie, en soms ook met ham of worst voor een uitgesproken smaak. Dankzij de eenvoud van de bereiding en de beschikbaarheid van ingrediënten is het een populair gerecht in de koude maanden, wanneer het warmt en verzadigt. Een geweldige variant is ook het serveren met croutons of vers brood.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.6/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Tsjechisch, Peulvruchten, Soepen, Kerstgerecht
Štítky: Tsjechische keuken, peulvruchten, soep, bouillon

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Erwtensoep.

Reactie toevoegen