Erwtensoep met worst (gele erwten)
In olie fruiten we fijngehakte ui en bakken deze op middelhoog vuur totdat hij zacht is. Vervolgens voegen we de in blokjes gesneden andere ingrediënten toe, zoals spek.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
500 g gele erwten in een zak (gepeld en gehalveerd)
200 g mager Engels spek
2 middelgrote uien
3 teentjes knoflook
1 Hongaarse worst (of andere)
1 middelgrote wortel
3 laurierbladeren
2 korrels piment
5 korrels zwarte peper
3 eetlepels olie (of een klein blokje reuzel)
1 blokje groentebouillon
eventueel croutons of iets anders ter garnering
Kookinstructies
In de verdunde olie fruiten we fijngesneden ui lichtjes en bakken deze op middelhoog vuur totdat hij glazig is.
We voegen de in blokjes gesneden ingrediënten toe - spek, knoflook, worst en bakken deze een tijdje.
We scheiden twee derde van het gemaakte mengsel af, dat we pas bijna aan het einde toevoegen, na het "mixen".
Iemand kan voor de volgende stap lichtjes Hongaarse paprika erover strooien, maar slechts heel even, om te voorkomen dat het verbrandt. Daarna moet 1,5 liter bouillon of water met een opgelost groentebouillonblokje worden toegevoegd.
Na het toevoegen van de bouillon voegen we de gewassen erwten, laurierbladen, pimento, zwarte peper, gesneden wortel en basilicum toe, voegen we zout naar smaak en koken tot de erwten zacht zijn.
We verwijderen de laurierbladen, pimentbollen en zwarte peperkorrels als we ze tegenkomen.
Alles wat nog in de pot is, mixen we met een staafmixer tot het glad als een crème is!
Aan het mengsel voegen we de worsten, Engelse bacon, knoflook en ui toe en laten we alles samen even koken.
Voor het serveren kunnen we het versieren volgens familiegewoonten. (croutons/asperges/gebraden broodje of brood/...)
Wat u nog niet wist over dit recept Erwtensoep met worst (gele erwten)
Erwtensoep met worst, gemaakt van gele erwten, is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong heeft in de Tsjechische keuken. Soep is vullend en voedzaam en heeft een subtiele erwten smaak, aangevuld met de uitgesproken smaak van worst. De bereiding is eenvoudig en snel - de erwten worden eerst gekookt, daarna worden gesmoorde groenten toegevoegd en tenslotte de worst, die het gerecht een heerlijke pittigheid geeft. Ideaal als stevige lunch of diner, erwtensoep is een uitstekende keuze voor liefhebbers van smakelijk en gezond voedsel.
Tomas Rohlena