Courgette lasagne

Courgette lasagne
Voorbereidingstijd: 40 minuten
Kooktijd: 60 minuten
Porties: 1

Ontdek een smakelijke en voedzamere variant van klassieke lasagne met ons recept voor courgette lasagne. Sappige plakken courgette vervangen de klassieke pasta,…

Ingrediënten en wat u nodig heeft

1 grote courgette (of 2 kleinere)
1 ui
1 grotere wortel
100 g selderij
500 g vlees (rundvlees, kip)
3 teentjes knoflook
1 blik tomaten in blokjes
1 handvol basilicumblaadjes
zout
gemalen peper
kruiden naar smaak (grillkruiden, Provençaalse kruiden)
250 ml bouillon
Kaas om te bestrooien

Bechamel (versie nr. 1)
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
300 ml melk (misschien meer)
nootmuskaat
zout
gemalen peper

Bechamel (versie nr. 2 – glutenvrij)
300 ml melk
2 driehoekjes gesmolten kaas
1 handvol Parmezaanse kaas
nootmuskaat
zout
gemalen peper

Kookinstructies

Eerst snijden we de courgette in de lengte in dunne plakjes, die we aan beide zijden zout en peper geven en laten staan. De courgette begint vocht los te laten. Na 15 minuten drogen we ze af met een papieren handdoek. De plakjes plaatsen we dan op een grotere bakplaat en zetten we in de voorverwarmde oven op 180 °C voor ongeveer 10 minuten.

Ondertussen snijden we de ui in kleinere stukjes, raspen de wortel en de selderij fijn. In een klontje boter in de pan fruiten we de ui tot deze glazig is, daarna voegen we de geraspte groenten toe. Na een tijdje gieten we een beetje bouillon erbij, zodat het niet aanbrandt, en daarna het vlees. We kruiden het met geperste knoflook en laten het een tijdje stoven. Indien nodig voegen we meer bouillon toe. Na 5-10 minuten voegen we de tomaten toe, stoven we weer even en kruiden we uiteindelijk met basilicum en andere specerijen naar smaak.

Op middelhoog vuur smelten we boter in een steelpan, daarna voegen we de bloem toe en beginnen we direct te roeren. Zodra er een deegje ontstaat, gieten we de melk erbij en roeren we. We proberen alle klontjes kwijt te raken. Zodra we dat bereiken, raspen we een beetje nootmuskaat en kruiden we met zout en peper.

Als we kiezen voor glutenvrije bechamelsaus, wordt de bereiding nog gemakkelijker. In een pannetje verwarmen we de melk (pas op dat het niet aanbrandt), voegen we de gesmolten kaas en Parmezaanse kaas toe en wachten we tot alles is gesmolten. We kruiden met nootmuskaat, zout en peper.

Nu is het tijd om te lagen. Eerst vetten we een ovenschaal in met olie en doen we een beetje bechamelsaus op de bodem. Vervolgens voegen we een laag courgette toe, daarna de vleesmengsel en weer bechamelsaus (als we voldoende kaas hebben, kunnen we dit ook erop strooien). We zouden uit moeten komen op drie lagen, maar dat hangt af van de grootte van onze schaal.

"De lasagne leggen we in de oven. Na twintig minuten bestrooien we de bovenkant met kaas en wachten we tot deze smelt en goudbruin wordt. Na het uit de oven halen is het goed om even te wachten met portioneren, het gerecht zet beter en is gemakkelijker te hanteren."

Wat u nog niet wist over dit recept Courgette lasagne

Courgette-lasagne zijn een geweldige alternatief voor traditionele lasagne, ideaal voor degenen die op zoek zijn naar een gezondere variant. In plaats van pasta worden hier plakjes courgette gebruikt, die het gerecht frisheid en lichtheid geven. De lagen worden afgewisseld met heerlijke tomatensaus, béchamelsaus en kaas, wat een rijke smaakpalet creëert. Dit gerecht is niet alleen smakelijk, maar ook vol voedingsstoffen en caloriearm, zodat iedereen die op een gezonde levensstijl let ervan kan genieten. Courgette-lasagne zijn een geweldige keuze voor zowel lunch als diner.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.3/5 (28 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Gevogelte
Tag: Groenten, kip, rundvlees, tomaten, gevogeltevlees, frituren, koken, lunch, gewone dag, diner, tsjechisch, gebraden, courgette, zomer recepten, herfst, veeleisend, veeleisend, kruiden, verstikking, groentegerechten

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Courgette lasagne.

Reactie toevoegen