Ciabatta

Ciabatta is een zacht Italiaans brood met grote gaten in de kruim, dat uitstekend olie of sauzen absorbeert. De bereiding is niet al te ingewikkeld, maar het is een beetje…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1. deeg
1/2 theelepel gedroogde gist
150 ml water
3 eetlepels melk (lauw)
1/4 theelepel suiker
150 g tarwebroodmeel
2. deeg
1/2 theelepel gedroogde gist
250 ml water
1 eetlepel olijfolie
350 g tarwebroodmeel
1,5 theelepel zout
Kookinstructies
Met de ingrediënten voor het eerste beslag maken we een dunne mengeling en laten deze 12 uur, bij voorkeur een nacht, rijzen.
Vervolgens voegen we de tweede groep ingrediënten toe aan het beslag en maken met een lepel een glad, plakkerig en iets dunner deeg; maak je geen zorgen, dit is normaal.
We bedekken het met een doek en laten het minstens 3 uur rusten.
We verdelen het deeg met een spatel in twee delen, die we voorzichtig op een met bloem bestoven bakplaat leggen. We bevochtigen onze handen goed en proberen voorzichtig het deeg uit te rekken, terwijl we erop moeten letten dat we de luchtbellen niet eruit duwen. Als het deeg te veel platgedrukt wordt, kunnen we het in de lengte dubbelvouwen, waarbij het beter is om bakpapier eronder te gebruiken.
We laten het deeg nog ongeveer 20 minuten onbehandeld rijzen, terwijl we de oven voorverwarmen op 220°C en een kopje met water op de bodem plaatsen. Vervolgens bakken we beide ciabatta's.
Het gebakken brood klinkt hol als je erop tikt. Dit recept is niet bedoeld voor broodbakmachines.
Wat u nog niet wist over dit recept Ciabatta
Ciabatta is een Italiaans brood, bekend om zijn knapperige korst en zachte, luchtige kruim. Het ontstond in de jaren '80 van de 20e eeuw als antwoord op de populaire Franse baguettes. Dit brood wordt vaak gebruikt voor sandwiches of als bijgerecht bij soepen en salades. Het bereidingsproces omvat een lange rijs, wat zorgt voor een rijke smaak en textuur. Ciabatta wordt vaak gebakken met olijfolie, kruiden of olijven, wat het een bijzondere toets geeft. Het is wereldwijd populair en is een symbool van de Italiaanse bakkers traditie.