Traditionele kerstbrood
We zullen een zuurdesem maken van een beetje meel, melk en suiker.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
deeg 15 dkg reuzel
2 stuks eidooier
1 kg tarwemeel
10 dkg geschaalde amandelen
1 pakje rozijnen
5 dkg boter
1 stuks vanillesuiker
5 dkg gist
5 dl melk
0 stuks 1/2 nootmuskaat (geraspt)
1 dkg zout
20 dkg poedersuiker
Kookinstructies
In een kom mengen we alle ingrediënten voor het deeg behalve de amandelen en rozijnen. We voegen de starter, melk en gesmolten lauwe boter met reuzel toe. We kneden dit tot een deeg, waarin we tegen het einde ook de rozijnen en een deel van de amandelen mengen. We laten het afgedekt rijzen.
Afhankelijk van hoeveel vlechten we willen maken, verdelen we het in stukken. Daarvan vormen we bolletjes, die we weer ongeveer 30 minuten laten rijzen. Daarvan rollen we vlechten, waaruit we de kerstbrood vlechten en weer laten rijzen.
We bestrijken de kerstbrood met losgeklopt ei en strooien er gehakte amandelen over.
We plaatsen het in een voorverwarmde oven op 200°C. Na ongeveer 5 minuten verlagen we de temperatuur naar 180°C en bakken we tot de gewenste kleur, ongeveer een uur.
Gecertificeerde kerstbrood decoreren we met poedersuiker.
Wat u nog niet wist over dit recept Traditionele kerstbrood
Traditionele kerstbrood is een populair Tsjechisch kerstgebak dat bekendstaat om zijn kenmerkende schilferige structuur en rijke smaak. Het wordt gemaakt van gistdeeg dat verrijkt is met rozijnen, amandelen en andere ingrediënten. Het kerstbrood wordt traditioneel gevlochten in de vorm van een vlecht, wat de onderlinge verbondenheid van het gezin symboliseert. Tijdens het kerstavond diner wordt het vaak geserveerd als bijgerecht bij de kerstmaaltijd, en het is zowel warm als koud populair. De geur ervan vult het huis en creëert zo een onvergetelijke kerstsfeer.