Chili con carne
Tomaten snijden we kruislings in, onderdompelen in heet water en pellen. Als we tomaten uit blik gebruiken, vervalt deze stap. De ui hakken we fijn.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 kg gemalen rundvlees
4 grote tomaten of een blik gepelde tomaten
1 grote ui
150 g tot halfzacht gekookte rode bonen
chilipepers (hoeveelheid naar smaak, maar minimaal twee)
1 TL gemalen koriander
1/2 TL gemalen komijn
(als je ergens Mexicaanse Fajitas-kruiden kunt vinden, is dat ook geweldig)
snufje kaneel
2-3 blokjes kwaliteitsbitterschocolade of 1 platte TL cacao
olie
zout
(af en toe voeg ik ook ingelegde maïskorrelletjes toe aan de bonen, wij vinden dat lekker, maar het staat waarschijnlijk niet in het originele recept)
Kookinstructies
Snijden de tomaten kruisgewijs in, overgieten met heet water en pel ze vervolgens. Als we ingeblikte tomaten gebruiken, is deze stap niet nodig. Snijd de ui fijn.
Verhit in een diepe pan eerst de ui en voeg aan het einde de gehakte chilipepers toe. Voeg daarna het vlees toe en scheid het regelmatig tijdens het bakken, zodat er geen grote stukken ontstaan. Voeg zout, kruiden toe en laat het ongeveer 15 minuten op laag vuur sudderen in zijn eigen sap.
Voeg vervolgens de tomaten toe en laat nog eens dertig minuten sudderen, terwijl je af en toe water toevoegt.
Voeg de bonen toe en laat ze nog eens 15 minuten koken.
Kruid het, voeg chocolade of cacao toe, eventueel chili. Bestrooi voor het serveren met koriander.
Wat u nog niet wist over dit recept Chili con carne
Chili con carne is een populair Mexicaans gerecht dat bestaat uit gemalen vlees, bonen, tomaten en aromatische specerijen. Dit pittige gerecht heeft veel variaties, maar de basisingrediënten omvatten vaak rundvlees, rode bonen en paprika's. Het wordt meestal geserveerd met brood, rijst of tortillawraps. Het is populair vanwege de rijke smaak en vullendheid, wat het tot een ideaal gerecht maakt om op te warmen in kille dagen. Chili con carne is ook populair op verschillende wedstrijden, waar wordt gekookt om de titel van beste chili.
Tomas Rohlena