Bloemkoolgratin met kaas

Bloemkool is inderdaad een uitzonderlijke groente die bijdraagt aan succesvol afvallen en rijk is aan waardevolle voedingsstoffen. Het biedt ook veel verschillende manieren om het te gebruiken.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 middelgrote bloemkool
1 middelgrote ui
50 g spek
10 ml olie
1 teentje knoflook
6 zongedroogde tomaten in olie
30 g bloem
20 ml melk
150 g geraspte kazen (verschillende soorten, restjes, eidam, Niva, hermelijn)
2 eieren
zout
gemalen peper
kruiden (bladselderij, peterselie, naar smaak)
paneermeel om de ovenschaal mee te bestuiven
vet om de ovenschaal in te vetten
Kookinstructies
Vet de ovenschaal in met vet en bestuif met broodkruimels. Pel de ui en snijd deze samen met de spek in kleine blokjes. Pel de knoflook en hak deze fijn. Snijd ook de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
Kook de bloemkool, in grotere stukken, ongeveer 15 minuten in zout water, laat het daarna een beetje afkoelen en giet het af. Na een tijdje stampen we het grof met een aardappelstamper.
Bak de Engelse bacon en ui in een beetje vet, verlaag de temperatuur, voeg de knoflook en zongedroogde tomaten toe, bak kort en meng vervolgens met de geplette bloemkool.
Maak in de resterende olie een roux van de bloem, voeg er melk aan toe en kook ongeveer 5 minuten. Nadat het een beetje is afgekoeld, voegen we de geraspte of in blokjes gesneden kaas toe. Laat de kaas smelten en meng vervolgens de kaassaus erdoor. Giet het resulterende mengsel bij de bloemkool met ui en spek.
Klop twee eieren tot schuim en meng ze voorzichtig met de bloemkool. Breng op smaak met zout, peper en eventueel kruiden (zoals lavas of peterselie). Giet vervolgens het hele mengsel in de ovenschaal.
Bak ongeveer 30 minuten op 180°C. Het smaakt ook erg goed afgekoeld met augurken of een groentesalade.
Wat u nog niet wist over dit recept Bloemkoolgratin met kaas
Bloemkoolgratin met kaas is een populair Tsjechisch gerecht dat de delicate smaak van bloemkool en gesmolten kaas combineert. Dit gerecht is een uitstekende keuze voor vegetariërs, omdat het veel voedingsstoffen bevat en weinig calorieën heeft. De bloemkool wordt eerst zachtgekookt, vervolgens gemengd met kaas, eieren en kruiden. Daarna wordt het in de oven gebakken tot er een goudbruin korstje ontstaat. De gratin is heerlijk als hoofdgerecht of bijgerecht en zal het hele gezin plezieren met zijn delicate aroma en smaak.