Svíčková podle šéfkuchaře
Svijintjes en hun recept zijn in veel huishoudens te vinden in veel variaties, zodat het kiezen van het juiste recept niet heel eenvoudig is. Svijintjes volgens de chef-kok behoren tot de moeilijkere, omdat ze afkomstig zijn uit de populaire show Jongens in actie, die op de Tsjechische televisie werd uitgezonden. Het origineel van svijintjes in roomsaus is ontraceerbaar, omdat je in omringende landen ook kunt genieten van een saus op basis van wortelgroenten met gebraden vlees. Het lijkt erop dat svijintjes in roomsaus echter toch dank verschuldigd is aan Oostenrijk-Hongarije, toen iemand op het idee kwam om room aan de saus toe te voegen. En daarna is het een oude bekende melodie. Recept voor svijntjes als familiekapitaal heeft veel varianten, waarbij die van de Nováks op de eerste verdieping verschilt van die van de Svítils op de vijfde verdieping. Svijintjes in roomsaus is gewoon het etalon van de traditionele Tsjechische keuken, en zo brengen we je dit recept, waarvan het einde echt een buitengewone culinaire ervaring is.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 kg rundvlees van de achterzijde
150 g spek
zout
olie
300 g uien
300 g wortelen
150 g selderij
150 g knolselderij
10 korrels hele peper
5 korrels piment
4 bladeren laurier
80 g kristalsuiker
1 citroen
1 l water, bouillon of wijn om te overgieten
80 g volle mosterd
zout
suiker
azijn
50 g boter
200 ml slagroom
voor serveren
100 ml opgeklopte slagroom
100 g cranberry's
1 citroen
Kookinstructies
Het vlees reinigen we eerst en vervolgens steken we het. Van de helft van het spek snijden we blokjes. In het vlees maken we op een paar plaatsen met een klein mes gaatjes (over de draad) en stoppen we het gesneden spek erin. Met een touw binden we het vlees tot een rolletje, zodat het stevig blijft. In olie bakken we het vlees snel aan alle kanten bruin, we halen het eruit en zetten het aan de kant.
De rest van het spek snijden we in blokjes en doen we in de hete olie van het vlees. We bakken het mooi krokant. We voegen de gesneden groenten toe, gesneden in blokjes, en bakken tot ze goudbruin zijn. We voegen wilde kruiden en suiker toe. Laat karamelliseren, voeg de in plakjes gesneden citroen zonder schil en zonder pitten toe. Dan voegen we water toe, of wil je runderbouillon of witte wijn. We voegen mosterd en zout toe en dekken het af. We zetten het in een voorverwarmde oven. En we bakken het vlees tot het zacht is, dit duurt ongeveer 1–1,5 uur.
Daarna halen we het vlees uit de saus en passen we de saus door een fijne zeef, of we mixen de saus. Kies de bereidingswijze naar jouw smaak. Breng op smaak met zout, suiker en azijn en voeg boter en room toe.
Verwijder uiteindelijk de keukentouw van het vlees en snijd het in plakjes. Serveer een plak vlees met een broodknedel en diepe saus. Garneer met een toefje slagroom, cranberry's en een schijfje citroen.
Wat u nog niet wist over dit recept Svíčková podle šéfkuchaře
Wortelgroenten volgens de chef-kok is een klassiek Tsjechisch gerecht dat zijn plaats heeft gevonden in de harten van fijnproevers. Dit delicatessen gerecht wordt bereid van hoogwaardige ossenhaas, die zorgvuldig wordt gemarineerd in een mengsel van groenten en specerijen. De saus wordt ingedikt met room, wat het een heerlijke romigheid geeft. Wortelgroenten spelen een sleutelrol en traditionele cranberries dienen als garnering. Het wordt geserveerd met gerezen knoedels, die de smaakharmonie perfect aanvullen. Dankzij de precieze bereiding volgens de instructies van de chef-kok wordt dit gerecht een onvergetelijke ervaring voor alle liefhebbers van de Tsjechische keuken.