Runderwangen en appeltjes...

Langzaam gestoofde rundvleeswangen met stukjes zoete appels bieden een uitstekende combinatie van smaken die elke fijnproever en liefhebber van goed eten zal verrassen en verwarmen.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
500 g rundvlees wangen
4 middelgrote uien
4 appels
200 ml witte wijn
boter
olie
rundvleesbouillon (naar behoefte)
10 g verse gember
1 snufje rietsuiker
1 theelepel witte wijnazijn
zout
gemalen peper
Kookinstructies
We schillen de ui, snijden deze doormidden en vervolgens in maantjes. Bij twee van de vier appels verwijderen we de klokhuizen, maar laten de schillen zitten, en snijden ze daarna in vieren. De andere twee appels laten we voorlopig heel.
In vier eetlepels olie bakken we de ui tot deze zacht is en een glazige uitstraling krijgt.
In een pan met gesmolten boter (ongeveer 1 eetlepel) en olie (ongeveer 3 eetlepels) bakken we de stukken wangen die we in vieren hebben gesneden (afhankelijk van de grootte). We zouten ze met zeezout en kruiden met versgemalen peper. We bakken ze aan elke kant gedurende 3 minuten, tot ze van kleur veranderen.
We verplaatsen de wangen naar een pan met de ui en laten ze daar 3 minuten rusten. Vervolgens voegen we de appelpartjes, de schoongemaakte en gesneden gember toe en gieten we wijn en bouillon erbij, zodat het vlees minstens voor de helft ondergedompeld is. We dekken de pan af en stoven ongeveer 2 uur, of totdat het vlees volledig mals is.
Ondertussen, terwijl het vlees zacht wordt, bereiden we de overige twee appels voor. We schillen ze, verwijderen de klokhuizen en snijden ze in plakjes of halve plakjes. In een kleine pan smelten we een stuk boter, ongeveer een eetlepel, voegen de appels toe en roosteren ze kort ongeveer een minuut. Dan voegen we een snufje rietsuiker toe (ongeveer een kleine lepel) en na nog eens een minuut bakken een lepel witte wijnazijn en een beetje zout. Vervolgens halen we de pan van het vuur.
We halen de wangen uit de pan en leggen ze op een snijplank, zodat we ze in plakken van één centimeter dik kunnen snijden.
Als we veel saus van de wangen hebben, laten we het op het vuur indikken tot het de consistentie van goulashsaus heeft. De gebakken appels samen met de geurige boter verplaatsen we naar de pan, voegen de in plakken gesneden wangen toe en zeven de saus in de pan met de andere lekkernijen.
We verwarmen alle ingrediënten snel door en we kunnen serveren. Als bijgerecht raad ik aardappelen in welke bereidingswijze dan ook aan. Ik had ze gebakken met rozemarijn.
Wat u nog niet wist over dit recept Runderwangen en appeltjes...
Runderwangen met appel is een heerlijk gerecht dat de zachtheid van rundvlees verbindt met de verfrissende zoetheid van appels. Bij langzaam garen worden de wangen mals en de smaak komt sterk naar voren. De appels geven het gerecht een interessante contrast en een subtiele fruitige noot. Dit recept is ideaal voor feesten of familie-eten, omdat het een onvergetelijke combinatie van smaken en geuren creëert. Serveer met aardappelpuree of vers brood voor een perfecte ervaring.