Kwasjes

Kom met ons mee om heerlijke ingelegde groenten te bereiden die je al bij de eerste hap zullen verbazen. Gefermenteerde groenten zijn geweldig voor de spijsvertering en de versterking van de immuniteit. Komkommers met dille…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
grotere (overgroeiende) komkommers
dille
radijkruid
wijnbladeren
Inleg
3 l water
120 g zout
Kookinstructies
Eerst bereiden we een zoutoplossing van water en zout en laten we deze goed afkoelen.
We wassen de komkommers en mierikswortel grondig, en de wijnbladeren met dille spoelen we slechts lichtjes af.
We prikken de komkommers op verschillende plekken in met een vork met dunne punten of een dikkere naald en plaatsen ze in grote glazen potten die we grondig hebben gewassen, of in een aardewerken pot.
We lagen de komkommers met dille, wijnbladeren en schijfjes mierikswortel. We gebruiken voldoende dille.
Ten slotte gieten we de afgekoelde pekel eroverheen, zodat de komkommers volledig ondergedompeld zijn en er geen lucht bij kan komen. We kunnen ze verzwaren of onder het oppervlak met een stukje schors (of een nieuwe medische spatula) ervoor zorgen dat ze in de pot blijven. De komkommers mogen niet boven het oppervlak uitkomen.
We laten de komkommers droog fermenteren, afgedekt; ze zouden binnen 7 tot 14 dagen klaar moeten zijn.
De pot met de afgeronde zuurdesem plaatsen we op een donkere en koele plek, bijvoorbeeld in een koude kelder, om de gisting zo veel mogelijk te vertragen.
Wat u nog niet wist over dit recept Kwasjes
Kvasplanten zijn een populaire Tsjechische delicatesse, die worden gemaakt van ingelegde groenten, meestal van komkommers, kool of wortelen. Dit gerecht wordt eenvoudig bereid - de ingrediënten worden ingelegd in een zoutoplossing, vaak met de toevoeging van specerijen, en laten fermenteren. Kvasplanten hebben een verfrissende en lichtzure smaak, die perfect past bij vleesgerechten of worden gebruikt als bijgerecht bij brood. Ze worden ook beschouwd als een gezonde keuze vanwege de probiotica, die de spijsvertering en immuniteit ondersteunen.