Huisgemaakte noten- en zadenboters
Voor het maken van notenpasta is een krachtige blender essentieel. De bereidingstijd varieert afhankelijk van het type blender en ligt volgens verschillende instructies op internet tussen de 2 en 25 minuten.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
noten of zaden (pinda's, amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, sesam…)
zout
olie
voor smaak
bijv. kunstmatige zoetstof (honing, siroop, stevia, poedersuiker)
kaneel
kardemom
cacao of juist pittige specerijen
gehakte noten of zaden
Kookinstructies
Voor het maken van notenboter hebben we een krachtige mixer nodig. De bereidingstijd kan variëren van 2 tot 25 minuten, afhankelijk van het type mixer. We voegen noten of zaden toe aan de kom van de mixer (ik gebruik meestal 200 g) en beginnen met mixen. Eerst worden de noten in grotere stukken gehakt (fase 1), daarna worden ze tot een fijn poeder verwerkt (fase 2). Terwijl het vet vrijkomt, beginnen zich vochtiger klonters te vormen (fase 3). In deze fase is het aan te raden om 1 lepel olie toe te voegen (ik doe dit echter meestal niet), een snufje zout (wanneer we gezouten noten hebben, laten we het zout weg) en eventueel andere smaakmakers. De volgende fase is een dikke pasta met stukjes noten (fase 4). Wanneer we doorgaan met mixen, wordt de pasta geleidelijk zachter en dunner, tot we uiteindelijk een gladde notenpasta krijgen (fase 5).
Er zijn meestal twee soorten notenboters, namelijk crunchy en smeerbaar. Als we de crunchy variant prefereer, kunnen we na de eerste mixbeurt een deel van de gehakte noten verwijderen en deze aan het eind door de afgewerkte pasta mengen.
Op internet wordt in verschillende recepten aangeraden om een lepel olie toe te voegen wanneer er klonters beginnen te ontstaan tijdens het mixen. Ik denk echter dat de noten al vet genoeg zijn, dus voeg ik geen olie toe.
We kunnen zowel geschilde als ongepelde noten gebruiken, eventueel in combinatie van beide soorten. Ze kunnen ongezouten of naturel zijn. De goedkoopste en eenvoudigste optie zijn ongezouten pinda's, die meestal gezouten zijn. Voor het bereiden hoeven we ze alleen maar af te vegen met een doek, waardoor we gedeeltelijk van het zout af komen en het resterende zout wordt vervangen door kunstmatig zout. Voor het mixen moeten we de noten niet weken, en als we dat wel doen, moeten we ze grondig drogen, omdat de aanwezigheid van water de houdbaarheid van de afgewerkte boter kan verkorten.
Voor echt gezonde boter is het beter om noten van biologische kwaliteit te kiezen. Gewone ongezouten pinda's, die ongeveer 33–40 CZK per halve kilo kosten, kunnen schimmels en toxines bevatten, dus het is de moeite waard om te investeren in kwalitatief betere producten.
Wat u nog niet wist over dit recept Huisgemaakte noten- en zadenboters
Zelfgemaakte noten- en zadenboters zijn een uitstekende manier om je dieet te verrijken met gezonde vetten en eiwitten. Ze zijn gemakkelijk te maken door verschillende soorten noten en zaden te mengen, zoals amandelen, cashewnoten of zonnebloempitten. Je kunt ze op smaak brengen met honing, zout of cacao naar wens. Deze boters zijn niet alleen smakelijk, maar ook vol met voedingsstoffen, en zijn ideaal voor ontbijt, snacks of als ingrediënt voor smoothies. Bovendien is een voordeel van thuisbereiden dat je weet wat je eet en je kunt added conserveringsmiddelen en suikers vermijden.
Tomas Rohlena