Erwtenpuree
In het water spoelen we de gehalveerde gele erwten, deze hoeven niet van tevoren te worden geweekt. De afgespoelde erwten doen we in 2 liter water zodat ze ondergedompeld zijn en koken ze ongeveer een uur. Vijf minuten voordat het koken klaar is, voegen we zout toe aan de erwten.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
2 l water
saus 500 g gele spliterwten
1 tl zout
naar smaak 1 st ui
zout
100 ml slagroom
gemalen zwarte peper
bijgerecht worst of saucijzen
ingemaakte komkommers
brood
Kookinstructies
De geschilde ui fruiten we in olie. De uitgelekte erwten mixen we en het water dat we eruit hebben gehaald houden we apart. Van de gemixte erwten ontstaat een dikke puree, waarvoor we het uitgelekte water gebruiken om het naar behoefte te verdunnen.
Als laatste voegen we de gefruit ui, room, zout en peper toe aan de puree.
We serveren de erwtenschotel met brood en komkommer. We kunnen ook gebakken worst of gekookte worst toevoegen.
Wat u nog niet wist over dit recept Erwtenpuree
Erwtensoep is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat wordt gemaakt van gekookte erwten, vaak aangevuld met aardappelen en wortelgroenten. De basis is gepureerde erwten, die vervolgens wordt gemalen of geprakt tot een fijne puree. Het gerecht is voedzaam en rijk aan vezels en eiwitten, wat het een ideale keuze maakt voor vegetariërs. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met gerookt vlees, spek of ui, maar vegetarische varianten zijn ook zeer populair. Deze smakelijke puree is vooral geliefd in de wintermaanden, wanneer het verwarmt en energie geeft.