Buchtietjes met zodo

Luchtige bolletjes met zoete vanillevla brengen je terug naar je kindertijd en roepen herinneringen op aan bezoeken bij je grootmoeder. Dit recept helpt je om deze heerlijke traktatie te bereiden…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
Voor de boekjes
750 g bloem (lichtgrof)
350 ml lauwwarme melk
4 eetlepels suiker
4 eetlepels boter
2 zakjes gedroogde gist (16 g)
2 eieren
1 snufje zout
1 vanillesuiker
citroenschil
nootmuskaat
boter om de bakplaat en de boekjes in te vetten
Voor de saus
650 ml melk
1 zakje vanillepudding
1 vanillesuiker
2 eetlepels suiker
2 eetlepels rum
Kookinstructies
In een kom mengen we de bloem met een snufje zout en gist, daarna voegen we de citroenschil, nootmuskaat en twee eieren toe.
In een pan verwarmen we 350 ml melk samen met boter, suiker en vanillesuiker.
Gieten we het warme melkmengsel in de kom en verwerken we het tot een deeg. Bestrooien we het oppervlak met bloem en bedekken we het met een doek. Laten we het ongeveer een uur rijzen.
Na het rijzen vormen we kleine bolletjes met een theelepel, die we op een met boter ingevette bakplaat plaatsen, waarbij we ze ook onderling invetten.
Bakken we in een heteluchtoven op 180 °C gedurende 20 tot 25 minuten.
Gieten we 650 ml melk in een pan, voegen we suiker, vanillesuiker en de inhoud van een zakje vanillepudding toe, gieten we rum erbij en koken we tot er een dikkere consistentie ontstaat.
Op een bord leggen we de deegbolletjes, gieten we er sodawater over en kunnen we serveren.
Wat u nog niet wist over dit recept Buchtietjes met zodo
Buchtičky met šodó zijn een traditioneel Tsjechisch dessert dat niet alleen de zoetekauw zal behagen. Deze heerlijke lekkernijen bestaan uit zacht gistdeeg dat in een vorm wordt gebakken en geserveerd met een dikke vanille- of chocoladeroom, genaamd šodó. Buchtičky worden vaak bestrooid met poedersuiker en geserveerd als zondagse traktatie of als dessert op feestelijke tafels. De combinatie van luchtig deeg en romige saus creëert een perfecte harmonieuze ervaring die populair is bij alle generaties. Dit dessert is dus niet alleen lekker, maar ook een traditionele component van de Tsjechische keuken.