Broodjes

Broodjes
Voorbereidingstijd: 90 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Porties: 20

Thuisgebakken brood is niet te missen! Broodjes zijn perfect bij soep, groentesalade, bij eieren of gewoon met boter.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

250-280 ml water
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 eetlepel olie
100 g volkorenmeel
400 g bloem (halve fijne bloem)
20 g gist (gedroogd 1,5 theelepel)
ham (optioneel)
kaas (optioneel)
ei voor bestrijken
Voor de topping
zout
maanzaad
caraway, sesam...
olie om de bakplaat in te vetten (of bakpapier)

Kookinstructies

Dit recept kan ook in een broodmachine worden gebruikt. Als we deze willen gebruiken, gieten we eerst de vloeibare ingrediënten in de houder van de machine, voegen we zout en suiker toe, daarna voegen we de bloem en de gist toe en starten we het programma Deeg. We passen het mengsel aan met bloem of een kleine hoeveelheid water, afhankelijk van hoe de bloem de vloeistof absorbeert, om een plakkerig deeg te krijgen.

Zonder het gebruik van een machine volgen we deze stappen: We gieten een derde van het water in een kom, voegen we een lepel bloem, suiker en gist toe. We mengen alles goed door en laten het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, afhankelijk van de kamertemperatuur.

Aan de ontstane gist voegen we de rest van het water, bloem, zout en olie toe. We kneden het deeg grondig, of met de hand of met een robot, en laten het daarna onder een doek rijzen tot zijn volume verdubbelt.

Na deze stap gaan we op dezelfde manier verder met de bereiding van het deeg. Het gerezen deeg leggen we op een met bloem bestoven werkblad en verdelen het in 5 delen.

Elk deel van het deeg rollen we uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 25 cm en een dikte van 1 cm. Deze cirkels verdelen we vervolgens in 4 driehoeken. Vanaf de bredere kant van de driehoeken rollen we naar binnen en terwijl we de bovenkant voorzichtig trekken, rollen we ze op in de vorm van een croissant.

Als we vulling aan de croissants willen toevoegen, wikkelen we een plakje ham of kaas in het deeg.

We plaatsen de croissants op een bakplaat die we met olie hebben ingesmeerd of met bakpapier hebben bedekt, bedekken ze met een doek of folie en laten ze ongeveer 30 minuten rijzen.

Voordat de croissants volledig gerezen zijn, verwarmen we de oven voor op 200 °C en plaatsen we een oude bakplaat op de bodem van de oven.

Na het rijzen bestrijken we de croissants met losgeklopt ei en bestrooien we ze met zout en komijn. Daarna plaatsen we ze in de oven en gieten we een halve beker heet water op de bodem. We bakken ze in de voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten, totdat ze goudbruin zijn.

Na het bakken plaatsen we de croissants op een rooster en laten we ze afkoelen.

Wat u nog niet wist over dit recept Broodjes

Broodjes zijn een populair baksel in de Tsjechische keuken. Ze hebben een typische vorm die doet denken aan een halve maan en zijn vaak knapperig aan de buitenkant, terwijl ze van binnen zacht en luchtig zijn. Broodjes worden het meest geconsumeerd als bijgerecht bij maaltijden, maar ook als onderdeel van het ontbijt met boter en jam. Er zijn veel varianten van broodjes, waaronder lichte, donkere en volkoren. Ze zijn populair vanwege hun veelzijdigheid en smaak, en daarom vind je ze in elke bakkerij in het hele land.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 5.0/5 (64 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Gebak
Tag: snack, gewone dag, goedkoop, tsjechisch, eenvoudig, voor beginners, gebraden, hartig gebak, rijs, ontbijt, thuisbakkerij, andere thuisbakkerijproducten

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Broodjes.

Reactie toevoegen