Aardappelkoekjes met kaas

Gepelde en voorgekookte aardappelen (of restjes van de lunch) doen we in een kom en raspen ze grof of stampen ze. Daarna mengen we er grofgeraspete kaas doorheen volgens…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
600 g gekookte aardappelen
200 g harde kaas naar smaak gouda, cheddar, blauwschimmelkaas, gerookte kaas...
2 stuks eieren
specerijen naar smaak peper, komijnzaad, favoriete kruidenmix
nussmuskaat naar smaak
kruiden
bloem
knoflook naar smaak
olie
Kookinstructies
Gekookte en gepelde aardappelen doen we in een kom en raspen we grof of stampen we. Vervolgens voegen we naar smaak grof geraspte kaas en twee eieren toe. De smaak van de pannenkoeken wordt beïnvloed door het type kaas.
Als we blauwaderkaas gebruiken, is het niet nodig om het gerecht verder te kruiden, zelfs niet met zout, omdat de kaas al behoorlijk zout is. Dit geldt ook voor gerookte kaas of cheddar, maar we kunnen een beetje nootmuskaat of peper toevoegen, evenals zout naar smaak. Bij kazen zoals gouda of edammer, die een milder smaakprofiel hebben, kunnen we verschillende kruiden, specerijen, knoflook en zout naar behoefte gebruiken.
We mengen het mengsel van aardappelen, kaas en eieren goed door elkaar en als het nodig is, verdikken we het een beetje met fijne bloem. Het deeg moet fijn zijn, we mogen niet te veel bloem toevoegen (ongeveer 2-3 eetlepels). Als het plakkeriger lijkt dan gebruikelijk deeg, is er geen reden tot bezorgdheid, we hoeven de pannenkoeken alleen in grove bloem te wikkelen voordat we ze frituren. Aardappeldeeg kan soms dunner zijn.
We doen olie op onze handen, nemen met een lepel wat deeg en vormen met onze handen platte broodjes, die we aan beide kanten in een hete olie in de pan bakken totdat ze lichter van kleur worden. Na het bakken leggen we ze op een servet zodat overtollige olie wordt opgenomen, en we serveren ze.
We serveren ze met een groentesalade of met dips van zure room, knoflook en kruiden, of als bijgerecht bij vleesgerechten. Diegenen die de pannenkoeken niet zonder vlees kunnen eten, kunnen fijn gesneden ham of spek toevoegen.
Wat u nog niet wist over dit recept Aardappelkoekjes met kaas
Aardappelkoekjes met kaas zijn een populair gerecht in de Tsjechische keuken, dat verheugt met zijn eenvoud en heerlijkheid. De belangrijkste ingrediënten zijn geraspte aardappelen, die worden gemengd met geraspte kaas, zout en specerijen. Het deeg wordt gevormd tot koekjes en in de pan gebakken tot ze goudbruin zijn. De afgewerkte koekjes worden vaak geserveerd met zure room of yoghurt, wat het gerecht frisheid geeft. Dit gerecht is ideaal als snelle snack of lichte hoofdschotel, en kan zowel warm als koud worden geserveerd.