Aardappelgratin
Aardappelen koken we in de schil, laten ze iets afkoelen, daarna schillen we ze en stampen ze. Aan de aardappelen voegen we in blokjes gesneden ham, 100 ml room, peper en…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
800 g aardappelen
150 ml room
200 g ham
100 g harde kaas
2 eieren
4 eetlepels gehakte kruiden (tijm, salie, basilicum... naar smaak)
1 eetlepel paneermeel
1 eetlepel boter
witte peper
zout
Kookinstructies
Kook de aardappelen met schil, laat ze een beetje afkoelen, schil ze dan en stamp ze.
Voeg de in blokjes gesneden ham, 100 ml room, kruiden en zout toe aan de aardappelen. Tot slot mengen we de geraspte kaas erdoor.
Doe de aardappelen in een vette ovenschaal.
Klop de eieren met 50 ml room en kruiden en giet dit over de aardappelen.
Bestrooi de bovenkant met paneermeel en stukjes boter.
Plaats in een voorverwarmde oven op 200°C en bak ongeveer 20-30 minuten, totdat het een gouden kleur krijgt.
Wat u nog niet wist over dit recept Aardappelgratin
Aardappelgratin is een populaire Tsjechische maaltijd, die wordt bereid met gekookte aardappelen, melk en eieren. Dit gerecht is een uitstekende keuze voor gezinslunches, omdat het vullend en smakelijk is. De gratin wordt vaak verrijkt met extra ingrediënten, zoals gebakken uien, spek of kaas, wat het een extra smaakdimensie geeft. Het wordt in de oven gebakken tot het een gouden korst heeft. Het wordt warm geserveerd, waardoor het een ideaal gerecht voor de winter is. Aardappelgratin verzadigt niet alleen, maar verblijdt ook de smaakpapillen van vele generaties.
Tomas Rohlena