Zondags bloemkoolsoep

Zondags bloemkoolsoep
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 40 minuten
Porties: 4

Wat anders voor de zondagse lunch dan bloemkoolsoep. In de zomer is het heerlijk koud, in de wintermaanden juist lekker heet.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

400 g aardappelen type B
een snufje zout, een snufje gemalen peper, een beetje komijn, nootmuskaat
peterselie of bieslook
een stukje boter
0,6 l melk - halfvol 1,5%
4 stuks verse eieren M
1 middelgrote bloemkool
voor de roux ongeveer 4 eetlepels bloem

Kookinstructies

We gaan naar de markt of de winkel en kopen een middelgrote bloemkool. Op de markt kunnen we ook verse eieren, peterselie en kruiden kopen.

Op een snijplank reinigen en snijden we de bloemkool. We zetten water met zout op om te koken en voegen de bloemkool eraan toe.

De middelmatig gekookte bloemkool nemen we eruit en snijden we in kleinere stukjes. In een soeppan smelten we boter met bloem en bereiden we een roux.

Hierin gieten we het kookwater van de bloemkool en voegen we de in blokjes gesneden aardappelen toe. We strooien komijn erbij voor de smaak. Het enige wat overblijft, is de gesneden bloemkool terug in de basis doen, halfvolle melk erbij gieten en kort laten koken. Oma voegde nog een bouillonblokje toe.

In een kom kloppen we de eieren en gieten we ze in de pan. Tot slot voegen we kruiden toe: peper, zout en kruiden met nootmuskaat. We strooien peterselie of bieslook erbij en we kunnen serveren.

Eet smakelijk!

We schillen de aardappelen en snijden ze in blokjes.

Wat u nog niet wist over dit recept Zondags bloemkoolsoep

Zondagsbloemkoolsoep is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat vaak als voorgerecht wordt geserveerd tijdens familiemaaltijden. De basis van de soep is verse bloemkool, die wordt gekookt in een fijne groentebouillon. De soep wordt gebonden met een lichte roux en vaak op smaak gebracht met nootmuskaat, zout en peper. In sommige recepten worden ook aardappelen of geroosterd brood aan de soep toegevoegd. Het is populair vanwege de milde smaak en romige consistentie, vaak gegarneerd met gehakte peterselie. Ideaal voor koudere dagen, wanneer het verwarmt en tevredenstelt met zijn huiselijke sfeer.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.2/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Tsjechisch, Soepen
Štítky: Tsjechische keuken, soep

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Zondags bloemkoolsoep.

Reactie toevoegen