Sint Maartensgans

Traditioneel bakken we een gans vooral voor het feest van Sint Maarten. We portioneren de gans en zouten deze grondig en bestrooien met komijn. Het geheim van zijn sappigheid en…
Ingrediënten en wat u nodig heeft
1 gans (4-5 kg met ingewanden)
200 ml water
zout
komijn
200 ml water
Kookinstructies
We wassen de gans en drogen deze af, daarna snijden we het in dijen, borst en poten. Voorzichtig snijden we de huid van de nek en vullen deze met de gans maag, hart en lever.
Elk stuk wordt grondig van buiten en van binnen gezouten en royaal bestrooid met hele komijn. Daarna plaatsen we het in een braadpan en voegen we 200 ml water toe.
We dekken de braadpan af met een deksel en bakken de gans acht uur op de laagste temperatuur in de gasoven. In de elektrische oven bakken we op 120 °C. We controleren niet, we halen het niet eruit en genieten gewoon van de geweldige geur.
Aan het einde halen we het deksel van de braadpan en laten we de gans nog ongeveer 15 minuten doorbakken zodat deze een mooi krokant korstje krijgt. Geweldige bijgerechten zijn zowel rode als witte kool en knoedels naar voorkeur (aardappel-, brood- of Karlovarské knoedels).
Wat u nog niet wist over dit recept Sint Maartensgans
Sint-Maarten-gans is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat op 11 november wordt geserveerd ter gelegenheid van de feestdag van Sint-Maarten. Dit gerecht symboliseert de komst van de winter en de tijd van de oogst. De gans wordt meestal goudbruin gebraden en geserveerd met knoedels, zuurkool en saus. Door zijn sappigheid en krokante korst is het erg populair en geniet het vaak grote populariteit tijdens de Sint-Maarten-feesten. Bij de gans wordt traditioneel jonge wijn gedronken, de zogenaamde Sint-Maarten-wijn, die de smaak van dit feestelijke gerecht aanvult.