Paas Judasbroden

Het deeg voor jidwaes is steviger dan voor mazans, wat het mogelijk maakt om het te vormen tot traditionele paassymbolen, waarbij meestal...
Ingrediënten en wat u nodig heeft
Deeg
1 kg patentbloem
30 g verse gist
350 ml lauw melk (meer indien nodig)
120 g boter
100 g kristalsuiker
2 eidooiers
1 snufje zout
Verder
1 ei om te bestrijken
boter om de bakplaat in te vetten
vloeibare honing
poedersuiker
Kookinstructies
Van een kleine portie melk, bloem, een lepel suiker en verkrummeld gist maken we een deegstarter, die we na het rijzen mengen met gezeefde bloem, suiker en een snufje zout.
We kloppen de eidooiers tot een schuim en mengen ze met de zachte boter, die we vervolgens aan de bloem en de deegstarter toevoegen. Indien nodig voegen we lauwe melk toe en kneedt een glad, niet-plakkerig deeg, dat we op een warme plaats laten rijzen.
Van het deeg maken we stukjes, die we rond vormen, daarna rollen we ze uit tot dunne staafjes van ongeveer 20 cm lang en draaien ze in spiralen, wat de kenmerkende vorm van Jezusbroodjes is, of we vormen ze tot S-vormige, knopen, kuikens en andere vormen.
We plaatsen ze op een met vet ingevette bakplaat of bedekt met bakpapier en laten ze nog even rijzen.
Daarna bestrijken we ze met een losgeklopt ei en bakken we ze in een voorverwarmde oven op 190 °C.
Na het bakken, als ze nog warm zijn, bestrijken we ze met een kwastje met gesmolten hete honing. Als iemand dat niet lekker vindt, kan hij ze bestrooien met poedersuiker.
Wat u nog niet wist over dit recept Paas Judasbroden
Paasjidáše zijn traditionele Tsjechische gebakjes die worden bereid tijdens de paasweek. Ze hebben de vorm van verwoven knopen en worden vaak op smaak gebracht met honing en kaneel. Dit dessert symboliseert de vreugde en wedergeboorte die Pasen met zich meebrengt. Jidáše worden meestal geserveerd als een zoet ontbijt of als onderdeel van de paas tafel. Ze zijn populair, niet alleen vanwege hun smaak, maar ook vanwege hun rijke symboliek en de volksgebruiken die ermee verbonden zijn.