Kerstvissoep
We snijden de viskop doormidden en reinigen deze van kieuwen en ogen. We spoelen het af en laten het koken in gezouten water totdat de kop zacht is.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
Hele peper
zout
1 kop hoofd van karper
1.5 eetlepel halfgrof meel
1.25 l water
4 eetlepels gesneden wortelgroenten
peterseliewortel
1 ui
1.5 eetlepel boter
eingeweide van karper
nootmuskaat
Kookinstructies
In een pan verhitten we een halve lepel boter en we bakken de groenten daarin. We voegen de schoongemaakte ingewanden toe, in kleinere stukjes gesneden. We laten het sudderen en voegen bouillon van de kop toe totdat alles onder water staat en laten het 15 minuten koken. Van de bloem en de overgebleven boter maken we een roux, die we daarna met de resterende bouillon mengen. Dit roeren we door en laten we ook 15 minuten koken.
Bij de groenten zeven we de roux, kruiden we met nootmuskaat, voegen we het vlees toe dat we van de kop hebben gehaald en laten we nog even koken.
We garneren de soep met gehakte peterselie, we kunnen ook geroosterde broodblokjes gebruiken.
Wat u nog niet wist over dit recept Kerstvissoep
Kerstvissoep is een traditioneel Tsjechisch gerecht dat op kerstavond wordt geserveerd. De basis bestaat uit visbouillon, meestal van karper, aangevuld met groenten zoals wortel en selderij. De soep wordt vaak op smaak gebracht met specerijen, citroen en kruiden. Bij Kerstmis hoort ook de traditie om stukjes visvlees aan de soep toe te voegen. Kerstvissoep symboliseert overvloed en is een populaire eerste gang van het kerstavond diner, die een feestelijke sfeer creëert.