Mazanec
We nemen graag mazanec k snídani nebo k odpolednímu čaji.
Ingrediënten en wat u nodig heeft
amandelen - plakjes
rozijnen
250 ml halfvolle melk
110 g boters
1 st. suiker - vanille
110 g suiker - kristal
zout
500 g meel - halfgehuwd
3 st. eidooiers
25 g gist
1 st. ei
Kookinstructies
Giet een beetje lauwe melk in een kom, verkruimel de gist, voeg wat bloem toe en bestrooi lichtjes met suiker. Maak een desem aan. Zet opzij.
Rozijnen kunnen een tijdje in rum worden geweekt.
Strooi bloem in een kom. Breek de eidooiers erbij. Voeg boter, vanillesuiker en kristalsuiker toe. Giet de melk erbij en doe een snufje zout.
Giet de rozijnen af en voeg ze ook aan de kom toe. Voeg de gesneden amandelen toe en doe de gekWorstde desem erbij. (Hou een beetje amandelen apart voor de topping) Kneed alles goed door en laat het rijzen.
Vorm daarna de mazance. Laat het op een bakplaat, bekleed met bakpapier, rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Snijd een kruis in de bovenkant van de mazance en bestrijk deze met ei. Decoreer de bovenkant van de mazance met amandelschilfers. Zet in de oven. Na twintig minuten verlagen we de temperatuur naar 120 °C en bakken we nog ongeveer 25 minuten verder.
Na het bakken bestuiven we met poedersuiker, of we kunnen het insmeren met boter of jam.
Wat u nog niet wist over dit recept Mazanec
Mazanec is traditioneel Tsjechisch gebak dat vaak wordt bereid tijdens Pasen. Het is een zoete gistbrood, meestal verrijkt met rozijnen, amandelen en citroenschil. Het deeg wordt meestal licht gesuikerd en er wordt ook vanille aan toegevoegd voor smaak. Na het bakken is de mazanec goudbruin en vaak wordt het bestrooid met kristalsuiker of amandelen. De geschiedenis van de mazanec gaat terug tot de middeleeuwen, toen het werd gebakken ter viering van de lente en het einde van de vastentijd. Dit heerlijke gerecht is ook populair vanwege zijn fijne luchtigheid en de geur die het hele huis doordringt.