Italiaans romige risotto

Italiaans romige risotto
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Porties: 4

Recept voor echte Italiaanse risotto bevestigt de gouden uitspraak dat in eenvoud de schoonheid ligt. Recept voor romige risotto komt waarschijnlijk uit Noord-Italië. En zoals bekend, de Italiaanse keuken zit vol met eenvoudige recepten die echter twee zeer belangrijke dingen vereisen: hoogwaardige ingrediënten en een uurwerknauwkeurige bereidingswijze. Beide kunt u uiteraard toepassen in het recept voor Italiaanse risotto. Gebruik deze soorten rijst, die honderd procent bewezen zijn. Recept voor romige Italiaanse risotto vereist deze – Carnaroli, Arborio en Vialone Nano. Als u een nog fijner basis zou willen maken, gebruik dan in plaats van gewone gele ui sjalot. Groentebouillon is heel eenvoudig zelf te maken, dus vermijd indien mogelijk kant-en-klare. En tot slot, voor recept voor Italiaanse risotto – vervang onder geen beding boter en Parmezaanse kaas door iets anders. Zij zijn de trotse dragers van smaak.

Ingrediënten en wat u nodig heeft

400 g Arborio rijst
1 kleinere sjalot
50 g boter
extra vierge olijfolie
150 ml witte wijn
2 eetlepels fijngehakte selderij
1,5 l hete groentebouillon
2 eetlepels fijn geraspte Parmezaanse kaas, plus voor het serveren
zee zout
vers gemalen zwarte peper

Kookinstructies

Snij de sjalot eerst fijn en snijd de selderij in kleine blokjes. Smelt de helft van de boter in een middelgrote pan, die we met een beetje olijfolie besprenkelen. We fruiten de sjalot samen met de selderij snel aan.

Voeg de droge rijst toe. Roer. Alle korrels moeten door het vet bedekt zijn en het oppervlak van de rijst moet doorschijnend worden.

Direct daarna gieten we de witte wijn in de pan, roeren en laten de rijst de wijn absorberen en ook de alcohol verdampen. Deze hele operatie mag niet meer dan 2 tot 3 minuten duren.

Vervolgens beginnen we langzaam, lepel voor lepel, de groentebouillon toe te voegen. Roer het risotto voorzichtig door en laat de groentebouillon volledig in de rijst opnemen op middelhoog vuur. Dit proces herhalen we totdat de rijst al dente is, dat wil zeggen ongeveer 20–30 minuten.

Wanneer de rijst stopt met het opnemen van bouillon en precies beetgaar is, halen we de pan van het vuur en mengt de Parmezaanse kaas en de rest van de boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer tenslotte bestrooid met geraspte Parmezaanse kaas.

Wat u nog niet wist over dit recept Italiaans romige risotto

Italiaanse romige risotto is een traditioneel gerecht dat zijn oorsprong vindt in Noord-Italië, bekend om zijn zachte en romige textuur. De basis is een speciaal soort rijst, meestal Arborio, Carnaroli of Vialone Nano, die door hun hoge zetmeelgehalte zorgen voor de kenmerkende consistentie. De bereiding omvat het langzaam koken van de rijst in groenten-, kip- of rundvleesbouillon terwijl er voortdurend wordt geroerd. Het wordt op smaak gebracht met wijn, Parmezaanse kaas en boter, wat het gerecht een rijke smaak geeft. Voor meer variatie worden vaak paddenstoelen, schelpdieren of groenten toegevoegd. Italiaanse risotto is uitstekend als hoofdgerecht of bijgerecht.

Vindt u dit recept leuk? Geef het 5 sterren!

Huidige beoordeling van het recept 4.1/5 (23 stemmen)

avatar autora Tomas Rohlena
Tomas Rohlena is een veelzijdige persoonlijkheid met een brede kennis. Hij is een grote liefhebber van eten en af en toe koken. Hij geniet ook van gastronomische ervaringen in restaurants. Elke zondag kijkt zijn familie uit naar zijn traditionele lunch die hij bereidt.
sociale media pictogram sociale media pictogram

Waar is dit recept ingedeeld?

Categorieën: Hoofdgerecht, Italiaans, Risotto, Vegetarisch
Štítky: witte wijn, hoofdgerecht, Italiaanse keuken, risotto, rijst, vegetarisch recept

Reacties

Plaats de eerste reactie op dit recept Italiaans romige risotto.

Reactie toevoegen